Uutiset

Metsäreitti kehittää tasapainoa

Pirkko Peiponen ja Rauha Kekkonen keksivät ryhtyä vetämään Rengon Oinaalan kylässä sauvakävelijöitä, kun he kouluttautuivat Vertaisvetureiksi eli vanhusten liikuttajiksi.

Nyt viidestä kymmeneen oinaalalaista kävelee sauvojen kanssa viikoittain.

-Tulkaa seuraavaksi kouluttamaan VR:n vetureita, että pysyvät aikataulussa, heittää Mauri Orkola sauvakävelyä vetäville Vertaisvetureille.

-Meillä on niin hyvät vetäjät. Me ollaan jälkipään valvojia, Orkola vielä selitti.

Liikunta ja luonnossa oleminen sai Pirkko Ali-Penttilän lähtemään kävelyryhmään. Häneltä on jäänyt väliin vain ensimmäinen kerta.

-Se tieto (sauvakävelyn alkamisesta) tuli niin äkkiä, etten ehtinyt tulla. Kannattaa ehdottomasti tulla mukaan.


Metsästä voimaa ja tasapainoa

Kävelijöillä on joka kerta ollut eri reitti. Yleensä ne ovat metsäreittejä, joilla kävelijät saavat iäkkäille tuiki tärkeää tasapaino- ja voimaharjoittelua. Reitti ovat tavallisesti neljä kilometriä, mutta kerran on tullut käveltyä kuusikin kilometriä.

-Maurin tehtävänä on ollut suunnitella hyvä reitti. On tullut maisemia, joita ei ennen ole tunnettukaan. Kävellessä jutellaan samalla ja ihaillaan luontoa, Pirkko Peiponen kertoo.

Mauri ja Anja Orkola sekä Pentti Jokela ovat syntyperäisiä oinaalalaisia, jotka osaavat kertoa matkan varren nähtävyyksistä. Muut lenkkeilijät ovat ”rakkauden tuomia”.

Melkein joka kerta mukana on ollut myös Maija Pänkäälä. Hän arvostaa kävelyn sosiaalista kanssakäymistä, kun ei enää sillä tavalla nähdä toisia kuin ennen.

Kerran on Anneli Partio joutunut olemaan pois kovan nuhan takia. Lähtöpaikalle päästäkseen hän tulee aina jo kävelleeksi yhden kilometrin.

Marjatta Kuusivaara ja Tuula Rauhala ovat ensikertalaisia:

-Vasta tutustumaan tultiin tähän systeemiin. Sauvakävely muutettiin tuntia aikaisemmaksi, mikä sopii meille paremmin, he kertovat.


Idea viimeisenä koulutuspäivänä

Renkolaisia koulutettiin syksyllä Vertaisvetureiksi, jotka voivat vetää vanhusten liikuntaryhmiä yksin tai yhdessä fysioterapeutin kanssa. Sauväkävelyidea lähti viimeisenä koulutuspäivänä keskusteltaessa siitä, mitä koulutuksesta seuraa.

-Kysyin samalla kylällä asuvalta Rauha Kekkoselta, että mitä jos lähtisimme yhdessä vetämään sauvakävelyä. Hänen kanssaan kysyimme kouluttajilta, miltä se tuntuisi ja heistä se olisi hyvä juttu, Pirkko Peiponen kertoo.

Saman tien naiset kirjoittivat kutsun, joka jaettiin kylän postilaatikkoihin. Ensimmäinen kävelykerta oli seuraavalla viikolla.

-Kutsuun ei pantu ilmoittautumisia, joten oli jännittävää, joudummeko olemaan ihan kahdestaan, Pirkko Peiponen kertoo.

Heti ensimmäisellä kerralla lokakuun alussa mukaan tuli kuusi sauvakävelijää, joten kahdestaan heidän ei tarvinnut lenkkeillä. (HäSa)