Uutiset

Metsäteollisuudelle uuden ajan johtaja

Valtiovarainministeriön ylijohtaja, kauppatieteen tohtori Anne Brunila, 48, on ensi vuoden alusta Metsäteollisuuden toimitusjohtaja.

Valintaa on pidetty yllättävänä. Ainakaan vähiten ei yllättynyt Anne Brunila, josta tulee yksi suomalaisen teollisuuden ykkösvaikuttajista.

Hyppäys ei ole tavaton. Ansiokas virkamiesura Euroopan komissiossa, Suomen Pankissa ja valtiovarainministeriössä antaa loistavan pohjan uuteen tehtävään.

Anne Brunilan ”löytäjää” ei kerrottu julkisuuteen. Joka tapauksessa oivalluksen isää tai äitiä on syytä onnitella.

On erittäin merkittävää, että perisuomalaisen teollisuudenalan johtoon valitaan nainen. Vanhoillisuuden vaikut voi viimeistään nyt pestä lopullisesti korvista.

Suomessa ei ole sellaista tehtävää, johon ei voitaisi valita naista. Piispat ja kenraalitkin tulevat väistämättä perässä.

Sukupuolta tärkeämpää on luonnollisesti Brunilan pätevyys tehtäväänsä.

Valinnan viesti herkkähipiäisille kansainvälisille metsäalan markkinoille on selvä: Brunila ei jää pelkäksi keulakuvaksi, vaan hän on uuden ajan johtaja, jonka aikana suomalainen metsäteollisuus jatkaa sopeutumistaan maailmanlaajuisen talousjärjestelmän muutoksiin.

Metsäteollisuuden tuleva toimitusjohtaja tunnetaan Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen globalisaatiotyöryhmän vetäjänä. Brunila on perehtynyt laajasti talouden kehitysnäkymiin. Häneltä on lupa odottaa uusia tuoreita näkemyksiä ja avauksia. Hän ei taatusti munaa työnantajaansa ja suomalaista kansantaloutta ärhäkästi kimppuun käyvien ympäristöjärjestöjen edessä.

Metsäteollisuuden imago on kullanarvoinen asia. Anne Brunila voi nostaa teollisuudenalansa arvostusta ulkomailla ja myös kotimaassa. Suomi ei elä pelkästään kännyköistä.

Marraskuussa julkistettu Brunilan globalisaatioraportti oli ansiokas ja aika maltillinen, mutta sai silti työntekijäpuolen järjestöiltä tyrmäävän vastaanoton. Sitä pidettiin työnantajien vaatimuksia myötäilevänä.

Tekijälleen raportti oli meriitti, melkeinpä valmis työhakemus, jossa linjataan perustaa, jonka varassa Suomi ja suomalainen teollisuus pärjäävät.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen yllättyneisyys Brunilan valinnasta sai jopa riemastuttavia piirteitä. Ahosen mielestä Anne Brunila on arvaamaton, kun hän tulee ”alan” ulkopuolelta.

Jos Ahonen tarkoittaa, että Brunila saattaa poiketa totutuista kaavoista, hän osuu luultavasti oikeaan. Ei kai siinä ole mitään pelättävää?

Metsäteollisuudessa on aikojen alusta eletty patruunakomennossa. Johtajat ovat olleet ”alan miehiä”, teollisuuden palveluksessa kannuksensa hankkineita ammattijohtajia. Nyt ne ajat ovat ohi.

Brunilan tapauksessa johtajantaitojakaan ei tarvinne epäillä.

Metsäteollisuus ei voi jäädä muistelemaan vanhoja hyviä aikoja, vaan kaikki voimavarat on suunnattava tulevaisuuteen sekä ulkomailla että kotimaassa.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic