Uutiset

Metsäteollisuudessa ratkaisun päivä maanantaina

Työnantajan julistama työsulku alkaa ja työntekijäpuolen lakot jatkuvat, mutta työtaistelutoimet päättyvät heti, jos sopimukset saadaan aikaan.
Lakko kartonki- ja paperitehtailla jatkuu maanantaina kolmatta viikkoa. Metsä Boardin Takon tehdas on yksi Paperiliiton lakon piiriin kuuluvista tuotantolaitoksista. Kuva: Timo Marttila
Lakko kartonki- ja paperitehtailla jatkuu maanantaina kolmatta viikkoa. Metsä Boardin Takon tehdas on yksi Paperiliiton lakon piiriin kuuluvista tuotantolaitoksista. Kuva: Timo Marttila

Paperiliitto ja Metsäteollisuus antavat maanantaina kello 14 mennessä vastauksensa valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen alan työriidassa.

Kiistan osapuolet tapasivat sovittelijan toimistossa sunnuntaina.

Ratkaisua kiistassa odotettiin jo lauantaina alkuillasta, mutta Paperiliitto totesi tuolloin, että aikaa asian käsittelyyn oli liian vähän. Sovintoehdotus oli annettu perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Paperiliitto vahvisti sunnuntaina, että sen hallituksen ja valtuuston kokous alkaa maanantaina kello 10.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoo, että työnantajapuolen julistama työsulku käynnistyy maanantaina ennalta kerrotusti.

Yhtä lailla maanantaina alkaa kolmas lakkoviikko lakossa jo olleilla työpaikoilla. Mukaan Paperiliiton lakkoon liittyy myös uusia toimipaikkoja.

Sulku alkaa, mutta voi loppua piankin

Metsäteollisuuden Hollménin mukaan työtaistelutoimet loppuvat kuitenkin saman tien, jos sopimukset syntyvät.

Jos ratkaisua ei synny, työsulku kahdessatoista paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden tuotantolaitoksessa jatkuu yhteensä kolme vuorokautta.

– Työnantaja aloittaa työsulun vauhdittaakseen kansainvälisesti kilpailukykyisen työehtosopimuksen aikaansaamista, Hollmén muistutti tammikuussa, kun työsulkuun lähtemisestä kerrottiin.

Työsulun aikana työntekijöitä ei päästetä työpaikoilleen, eikä heille makseta palkkaa. Työsulku rajoittaa myös lomapäivien ansaintaa ja työsuhde-etuja.

Liittoihin kuulumattomien työntekijöiden palkkaa tai etuja työsulku ei leikkaa, vaikka tuotantoa ei sen aikana tehtäisikään.

Kiky-tunnit tapetilla tässäkin

Kiky-tunnit ovat hiertäneet myös tässä työehtosopimuskiistassa.

– Eilinen paalu oli sellainen paalu, että vaikea kuvitella sen jälkeen, että kiky-tunnit jäisivät enää kenenkään sopimukseen, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi, kun kemian alan sopimus oli torstaina saatu allekirjoitettua.

Metsäteollisuus on kertonut tavoittelevansa mahdollisuutta tehtaiden keskeytymättömään käyntiin, mikä työnantajapuolen näkemyksen mukaan lyhentäisi työntekijöiden työaikaa moninkertaisesti kiky-tunteihin nähden.

Jatkuu näillä näkymin maaliskuulle

Teollisuusliitto kertoi sunnuntai-iltana, että se pidentää ja laajentaa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoaan. Liitto päätti jatkaa meneillään olevaa työtaistelua kahdella viikolla siten, että se päättyy 8. maaliskuuta.

Muun muassa sahoilla ja puutuotetehtailla meneillään oleva lakko kestää 24. helmikuuta asti.

Lakko laajenee yrityksiin puusepänteollisuudessa sekä biotuoteteollisuudessa. Kaikkiaan lakon piirissä on siinä vaiheessa noin 10 000 työntekijää.

Syynä lakkojen laajenemiseen on Teollisuusliiton mukaan se, että neuvottelut työnantajia edustavan Metsäteollisuuden kanssa eivät ole edistyneet lainkaan.

Toimihenkilöt lakkoilevat isoissa firmoissa

Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden neuvottelut eivät tuottaneet sopua viikonloppuna, joten lähes 90:ää teknologiayritystä koskeva lakko alkaa maanantaina.

Lakkoon osallistuu tässä vaiheessa 7 000 teknologiateollisuuden toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä. Lakko koskee esimerkiksi Nokian, Koneen, Meyer Turun, ABB:n, Terrafamen ja Valmet Automotiven toimihenkilöitä.

Myöhemmin mukaan tulee pienempiä yrityksiä.

Lakko uhkaa laajeta koskemaan koko alaa 24. helmikuuta.

Kaupan alalla iso uhka

Runsaan viikon kuluttua uhkaava Palvelualojen ammattiliiton PAMin lakko koskisi peräti 50 000 työntekijää.

Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla lakko koskisi kaikkia S-ryhmän Prismoja sekä Sipoon ja Keravan logistiikkakeskuksia.

Viikolla yhdeksän lakossa olisivat ammattiliiton työntekijät K-ryhmän Citymarketeissa ja yli kahdessakymmenessä noutotukussa, logistiikkakeskuksessa ja terminaalissa.

PAMin ja Kaupan liiton neuvotteluissa väännetään kättä muun muassa vuokratyön käytöstä ja kiky-tunneista.

PAM on ilmoittanut myös kiinteistöpalvelualaa koskevista lakoista viikoilla 8 ja 9.

Juttua täydennetty klo 21.38: Lisätty tiedot mekaanisen metsäteollisuuden lakosta.

Menot