fbpx
Uutiset

Metsäteollisuus ampuu kovilla

Tuottavuutta on paha nostaa, kun kulut karkaavat.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Poranen jyrähti selvät sävelet Suomen paperiteollisuuden tulevaisuudennäkymistä. Ne eivät ole vähääkään ruusuiset.

Porasen mielestä paperiteollisuuden tilanne on kestämätön, kun alan kannattavuus on pahassa kriisissä. Se on rajusti sanottu.

Madonluvut on tarkoitettu viestiksi työntekijäpuolelle, kun alan työehtosopimusneuvottelut ovat tuumaustauolla, mutta ei siinä kaikki.

Metsäteollisuuden varoitus on syytä ottaa vakavasti. Puhuminen kokonaisten tehtaiden lakkauttamisesta kuulostaa äkkiseltään ylilyönniltä, mutta sitä se ei välttämättä ole.

Suomi eli metsästä ja paljolti paperista ennen Nokian kännykkävallankumousta. Vaikka teollisuuden rakenne on kaikeksi onneksi uudistunut, ei ole ollenkaan yhdentekevää, miten paperiteollisuudella menee.

Suomeen ei ole pitkään aikaan mietittykään uusien tehtaiden rakentamista. Teollisuus investoi ylipäätäänkin huonosti, mutta paperiteollisuus ei investoi ollenkaan, paitsi ulkomaille. Olosuhteet ajavat metsäteollisuutta ulos.

Metsäteollisuuden menestystarina rakentui Suomessa kolmen perustekijän varaan: raaka-aineen, energian ja pääoman.

Tukijalat ovat “pettäneet”: puuta ei riitä kotimaasta tarpeeksi, joten sitä tuodaan merkittäviä määriä Venäjältä, energian hinta on pilvissä ja pahnan pohjimmaisena valtiovallan keinot tukea metsäteollisuutta valuuttakurssipolitiikalla ovat mennyttä aikaa. Euro-Suomi ei devalvoi.

On oikein, että Suomen hyvinvointia vuosikymmenet rakentanut teollisuudenala kantaa huolta tulevaisuudestaan. Se on koko Suomen ja perimmiltään myös paperityöläistenkin etu.

Metsäteollisuuden mielestä on tärkeää purkaa työehtosopimuksessa olevia tuottavuuden parantamisen esteitä.

Tuottavuutta on paha nostaa, kun kulut karkaavat. Sen ymmärtävät työtekijätkin, mutta kenenkään palkkapussiin tai etuihin ei saisi koskea.

Paperiteollisuuden palkat sosiaalikuluineen ovat nousseet 17 prosenttia vuodesta 2000, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin kilpailijamaa Saksassa. Vuodesta 1980 työpanosten hinnat ovat nousseet peräti 50 prosenttia. Samaan aikaan teollisuuden tulot ovat huvenneet, kun paperin hinta on laskenut.

Paperiteollisuus jäi tulopoliittisen sopimuksen ulkopuolelle. Yleensä isopalkkaisia paperityöläisiä on moitittu ahneudesta neuvottelupöydässä, mutta tällä kertaa kovat piipussa on esiintynyt ennen muuta Metsäteollisuus.

Alan neuvottelut ovat takunneet pahemman kerran: alalla on päädytty sopimuksettomaan tilaan, ja työehtosopimusneuvottelut ovat keskeytyneet.

Varsinaista lakonuhkaa ei ole, mutta keskiviikkona astui voimaan paperitehtailla ylityökielto, joka on myös luokiteltavissa työtaistelutoimenpiteeksi.

Toistaiseksi paperiteollisuuden neuvottelutulos on varsin kaukainen tavoite, joten syvä hiljaisuus eli sopimukseton tila voi pahimmillaan jatkua pitkäänkin, jos vakavia neuvotteluja ei saada toivotulla tavalla pikaisesti käyntiin.

Menot