Uutiset

Michelintakki muuttui citykoltuksi

Untuvatakkien mallit ovat 1960-luvulta, mutta kankaat uusinta teknologiaa.

Joutsenen markkinointijohtaja Erkki Juhonen on käynyt kaivamassa varastosta vanhoja untuvatakkeja.

Vasemmalla puolella on ankan untuvaa, oikealla hanhen untuvaa. Hanhen untuva on laadullisesti parasta, koska se on ilmavaa.

-Vielä kymmenen vuotta sitten nauroimme näille malleille. Näihin pitää kädet amputoida, jos meinaa mahtua sisään. Mutta nyt nämä ovat kuuminta hottia, Juhonen nauraa ja esittelee 1960-luvulta olevaa lyhyttä untuvatakkia.

Takki on suoraan tämän syksyn muodin mukainen. Lyhyt vartalonmyötäinen malli ja alhaalla resori. Samankaltaisia on kaupoissa vaikka kuinka. Toiseksi ei jää 1960-luvulta oleva pitkä musta vartalonmyötäinen untuvatakki. Sekin on nyt haluttua tavaraa.

Untuvatakki kuin termospullo
Untuvatakkien taantumuksesta ei voi kuitenkaan puhua, vaikka mallit tulevatkin suoraan menneiltä vuosikymmeniltä. Jukka Rintala on suunnitellut Joutsenen uuden naistenmalliston, joita ei untuvatakeiksi edes uskoisi. Niitä ei ole tikattu, vaan takit ovat sileitä ja kevyitä.

-Niissä on sisällä tikkaukset, koska muuten untuva ei pysy paikoillaan. Nyt untuvasta tehdään city-takkeja.

Myös takkien kankaat ovat kehittyneet huimasti.

– Ennen käytettiin puuvillaa tai puuvillasekoitteita. Nykyään käytetään mikrokankaita, jotka kestävät tuulta ja vettä.

Juhosen mukaan juuri kangas vaikuttaa siihen, kuinka laadukas untuvatakki on. Huonosta kankaasta untuvat tulevat ulos.

-Hyvän untuvatakin tunnistaa esimerkiksi siitä, että se tuntuu pehmeältä. Kun takkia puristaa, se palautuu nopeasti kuosiinsa.

-Untuvatakkihan on kuin termospullo. Se eristää sekä kylmää että lämmintä ja pitää sisällä vakiolämmön.

Rintalan malliston rinnalla on myös perusmallisto, jonka untuvatakit näyttävät ja tuntuvat muhkeilta.

Lintuinfluenssariskiä ei ole
Talvitakkibisneksessä kilpailu on kova. Untuvatakkeja on kaupoissa monenlaisia ja eri hintaisia.

– Olemme pärjänneet skabassa hyvin. Pyrimme suunnitelussa ajattomuuteen, sillä Joutsenen untuvatakkia ei osteta yhdeksi talveksi. Ennen keskityimme enemmän urheilu- ja retkeilykauppoihin, mutta nykyään vaatekauppoihin, sillä takeista 70 prosenttia menee naisille.

Joutsen käyttää untuvatakeissa hanhen untuvaa.

– Takkien hinta tulee untuvien jalostamisesta, Juhonen perustelee Joutsenen takkien hinnakkuutta.

Untuvat sisälmyksiin tulevat Rans- kasta. Untuvia tuodaan myös Siperiasta, mutta tällä hetkellä Siperia on tuontikiellossa.

-Pesemme itse raaka-aineet, joten jalostus maksaa. Sillä varmistamme kuitenkin tuotteiden korkean laadun.

Onko untuvatakissa sitten lintuifluenssan vaaraa?

-Lintuifluenssa riskiä ei ole, sillä käsittelemme kaikki materiaalit itse. Suomessa myös rajavalvonta toimii hyvin. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020