Uutiset

Miehelle ehdollista vankeutta puolta nuoremman tytön hyväksikäytöstä

32-vuotias mies on Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tuomittu vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen 17-vuotiaan tyttöystävänsä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pakottamisesta sukupuoliyhteyteen. Korvauksia uhrilleen mies joutuu maksamaan 7 000 euroa.

Viisi syytettä sukupuoliyhteyteen pakottamisesta ja sen yrittämisestä hylättiin. Osa hylätyistä syytteistä koski lapsen pakottamista ja sen yrittämistä, eli tyttö ei ollut silloin vielä täyttänyt kuuttatoista. Näiden syytteiden hylkääminen perustui siihen, että näyttönä oli vain tytön kertomus tapahtuneesta. Mies kiisti nämä ja myös tuomioon johtaneet syytteet.

Oikeus otti tuomiota määrätessään huomioon sekä osapuolten seurustelusuhteen että miehen henkisen yliotteen huomattavasti nuoremmasta tytöstä, joka tunsi miestä kohtaan luottamusta ja riippuvuutta. Tyttö oli 17-vuotias rikosten tekoaikaan vuosina 2009 ja 2010

Oikeuden mukaan tytöllä on ollut kypsymättömyytensä ja osapuolten suuren ikäeron vuoksi olennaisesti huonommat edellytykset päättää seksuaalisesta käyttäytymisestään kuin tuomitulla. Oikeuden mukaan mies on käyttänyt törkeästi hyväkseen tätä kypsymättömyyttä.

Oikeudessa kuultiin henkilötodistajia ja kirjallisina todisteina esitettiin lääkärinlausuntoja ja tytön päiväkirjamerkintöjä.

Oikeutta käytiin suljetuin ovin kolmen tuomarin kokoonpanolla. Oikeudenkäyntiasiakirjat määrättiin salaisiksi 60 vuoden ajaksi. Oikeus antoi kuitenkin asiasta julkisen selosteen. (HäSa)