Uutiset

Miehen tie, kapina ja kaikki rakkaudet

Hauhon nuorisoteatterin Stomp-musikaali MatkaMies on performanssi, joka kertoo kasvutarinan pojasta aikuiseksi mieheksi. Esityksessä on mukana yhteensä noin neljäkymmentä hauholaista nuorta, suurin osa poikia.

Puheosuuksia on vähän, mutta Stomp-bändin tyylistä musiikkia ja silmänruokaa sitäkin enemmän. Instrumentteina ovat rummut, tynnyrit ja muut mielikuvituksen tuottamat soittimet sekä piano.

Hauhon yläasteen nuorten oma bändi soittaa Stomp-musiikkia, Juicea, Mambaa, Yötä ja omia sävellyksiään. Peräti neljä nuorta on soittamassa Jesse Rekolan säveltämää Lipton-rumpusooloa.
Tarina alkaa, kun poikavauva syntyy ja haltijakummit lahjoittavat lapselle elämän eväät.

Seuraavat pojan leikit ja isänrakkaus, murrosikäisen isäkapina ja lankeaminen, nuoren miehen ruusuinen rakastuminen ja rakkauden vakiintuminen.

– Miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä. On rakennettava talo, mies julistaa.

Syntyy uusi sukupolvi, ja mies ikääntyy. Elämä seestyy, ja sulkupolvien ketju jatkuu.

Valikoidut soolot ja runot

Rakastuneena parina, tulevana avioparina laulavat Olli Tapola ja Karita Niemi. Tärkeässä pojan roolissa näyttelee Eero Jääskeläinen.

Musikaali alkaa ja päättyy pianosoololla. Osku Paappanen soittaa johdannoksi herkkää Jukka Salmisen musiikkia, ja lopetuksessa Ossi Cavén seesteisen rauhoittavaa klassista.
Käsikirjoitus on Pekka Paappasen ja Merja Uotilan yhteistyö.

Miehen elämän eri vaiheisiin johdattavat taustakankaaseen heijastetut Tommy Tabermanin ja Pauli Hanhiniemen valikoidut runot:

– Vasta sitten kun ihmiselle annetaan ihminen, loppuu tämä kapina. Vain ne jotka rakastavat näkevät polun siellä, missä muut näkevät muurin.

Päivän lehti

17.1.2020