Uutiset

Miehet, auto ja suojatie

Lauantain lehdessä kirjoittaneen nimimerkin AJL kirjoittajan havainto naisten piittaamattomuudesta suojatiellä liikkuvia kohtaan, on ehkä osin totta.

Muistan lukeneeni, että miehen ja naisen näkökyvyssä on selvä ero, mistä tulee muun muassa tämä yleinen sanonta miesten putkiaivoista.

Tässä nykyisessä autojen maailmassa olemme eläneet vasta hyvin lyhyen ajan verrattuna aikaan, jolloin elimme luonnossa metsästäen.

Miesten tehtävä oli tuolloin hankkia ruokaa ja siinä touhussa tarvittiin hyvää näkökykyä kauas, kykyä keskittää katse etäällä lymyilevään riistaan ja kykyä arvioida etäisyyttä. Naiset puolestaan hoitivat ”kotia”, luolaa, jossa heidän tehtävä oli suojella itseään ja jälkeläisiään myös pedoilta. Tässä touhussa naisille kehittyi hyvä ääreisnäkökyky, ”silmät selkäänkin”. Lyhyt historiamme teollistuneessa maailmassa ei ole vielä ehtinyt muokata näitä perusominaisuuksia.

Liikenteessä tämä ero näkyy niin, että miehet ajavat risteyskolareita ja naiset peräänajokolareita.

Joten meidän naisautoilijoiden on ehkä syytäkin kiinnittää huomiota tilanteisiin, jotka vaativat etäisyyden arvioimista.

Miesautoilijoiden kannattaa ehkä kääntää enemmän päätään ristysajossa, ettei se risteävällä suojatiellä kulkeva jalankulkijaparka jää huomaamatta.

Kyse on miesten kohdalla samasta ilmiöstä, mikä kuuluu kotona, kun mies hakee kaapista sinappituubia, sukkia tms. Jollei haettava juttu satu olemaan suoraan edessä, niin kaapilta kuuluu: ”Mihin sä oot pistänyt mun¿”

Naisautoilija

Hämeenlinna

Päivän lehti

25.5.2020