Uutiset

Miehet kestävät, mutta koneet eivät

Rakennusmies Pyry Peltonen paukuttaa vasaralla autokatosta valmiiksi Leimarakentajien rivitalotyömaalla Siirissä. Pakkasta on tasan kaksikymmentä astetta.

Kylmä ei ole, kun taukoja pidetään vähintään tunnin välein tai heti, kun alkaa paleltaa.

Jos pakkanen vielä kiristyy, Leimarakentajilla työmiehiä ja -naisia siirretään muille työmaille sisätöihin.

-Meillä on Riihimäellä sisähommia, joten niihin pääsee, sanoo Leimarakentajien työmaiden vastaava mestari Saku Eklöf.

Kovalla pakkasella työntekijä voi jäädä myös kotiin, jos sisähommia ei ole tarjolla. Se on sitten palkasta pois.

Leimarakentajien työmaalla nurinaa ei ole tullut, vaikka pakkanen tuntuu nenänpäässä.

Kirvesmies Ilpo Vainikainen kertoo, että työvaatteiden alla on kolme paitaa, kahdet pitkät kalsarit ja välitoppahousut sekä sukat ja villasukat.

-Ei täällä kylmä ole, kun käy tiheästi lämmittelemässä. Tosin kyllä se -20 alkaa olemaan raja, että tulee kylmä, vaikka mitä pukisi. Ensimmäisenä hyytyvät varpaat, sormet ja nenä. Esimerkiksi rautatolppiin jäätyy sormet ihan väkisin.

Rokulipäiviä katteella

Moottoritien katetyömaalla työt on keskeytetty. Hankkeen kannalta kylmät ilmat tulivat pahaan paikkaan. Parhaillaan YIT Rakennus tekee tunneleiden anturoita ja tunnelin seiniä työmaan itä- ja länsipuolella.

Katetyömaalla pakkasraja on -20 astetta. Silti työmiehiä näkyi vielä keskiviikkona aamupäivällä töissään, jolloin työmaalla tehtiin muutamia yksittäisiä ja pakollisia hommia. Niiden jälkeen luvassa on muutamia rokulipäiviä, mutta tarpeen vaatiessa tehdään lumi- ja suojaustöitä.

Erityisesti pakkanen koettelee katetyömaan koneita ja laitteita, jotka ovat rikkoutumisvaarassa liian kovalla pakkasella. Se aiheuttaa myös työturvallisuusriskin, jonka vuoksi työt on keskeytetty.

Aina töissä

Tuuloksen rakentajien työmaalla Iso-Evolla tehdään Saarnikodin vesikattoa. Yrittäjä Jani Pietikäinen sanoo, että rakennusmiehet eivät pakkasta säiky.

-Pakko ei ole töihin tulla, mutta tähän mennessä kaikki ovat tulleet. Viime talvenakin teimme ulkotöitä -29 asteen pakkasessa.

Pietikäisen mukaan kyse on lähinnä pukeutumisesta.

-Parempi kunnon pakkanen kuin räntäsade, jolloin hanskat kastuvat.

Pakkanen haittaa Tuuloksen rakentajien työmailla lähinnä koneita. Siihenkin on konstit keksitty ja rakennettu paineilmakompuran päälle styroksista suojaa.

Onko jotain töitä, jotka eivät paukkupakkasilla onnistu?

-Puurakentaminen onnistuu kyllä kovallakin pakkasella, mutta betonirakentamiseen tulee kustannuksia paljon lisää, jos näillä keleillä pitää niitä tehdä.

Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä. Esimerkiksi julkisivun rappausta tai maalaamista ei voi tehdä. Myös muovitukset ja teippaamiset eivät onnistu. Eivätkä ne betonityöt. (HäSa)

Mainos