fbpx
Uutiset

Mielenosoittajien uhka pakotti Postin siirtämään rekrytointitapahtuman pois Helsingin keskustasta – Huonon julkisuuden takia Postilla on pulaa jouluapulaisista

Postin oli tarkoitus järjestää pikahaastatteluja rekrytointitilaisuudessa Helsingin keskustassa. Paikka vaihtui nopeasti Pasilaan, kun tilanne alkoi näyttää uhkaavalta. Postin rekrytointiongelmat ovat alkaneet jo ennen työehtosopimuskiistaa ja maanantaina alkanutta lakkoa.
Postin avoimien ovien rekrytointitapahtuma siirrettiin tiistaina Helsingin keskustasta Pasilan raitiolla Triplan ostoskeskuksen vieressä sijaitsevaan Postin rekrytointitilaan. Kolmen aikaan iltapäivällä paikalla näkyi yksi työpaikoista kiinnostunut, ja tilassa oli juuri alkamassa jo rekrytoitujen varhaisjakelijoiden koulutustilaisuus. Kuva: Joel Maisalmi
Postin avoimien ovien rekrytointitapahtuma siirrettiin tiistaina Helsingin keskustasta Pasilan raitiolla Triplan ostoskeskuksen vieressä sijaitsevaan Postin rekrytointitilaan. Kolmen aikaan iltapäivällä paikalla näkyi yksi työpaikoista kiinnostunut, ja tilassa oli juuri alkamassa jo rekrytoitujen varhaisjakelijoiden koulutustilaisuus. Kuva: Joel Maisalmi

Kun Postin lakkoilevat työntekijät osoittivat mieltään tiistaina Postin pääkonttorin edustalla Helsingin Ilmalassa, Posti järjesti samaan aikaan parin kilometrin päässä Pasilassa avoimien ovien rekrytointitapahtuman.

Alun perin Postin piti järjestää tiistain rekrytointitilaisuus Helsingin ydinkeskustaan marraskuun alussa avatussa Box-tilassa. Näin ilmoitettiin Facebook-tapahtumassa vielä maanantaina.

– Siirsimme tilaisuuden Pasilaan, koska sinne oli odotettavissa vähän häiriötä. Mielenosoittajat sanoivat, että he lähtevät Boxiin, Postin henkilöstöjohtaja Tuuli Niininen kertoo Lännen Medialle.

– Boxin tilaisuus oli lanseerattu jo ennen kuin lakkoilmoitukset tulivat päälle. Maanantaina tilanne alkoi näyttää sen verran uhkaavalta, että emme halunneet häiriöitä tilaisuuteen. Pasilan raitio on ehkä sellainen, johon mielenosoittajat eivät mene.

Pasilan raitiolla on Postin oma rekrytointitila, jossa hoidetaan pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan rekrytointi. Kun Lännen Media kävi paikalla tiistaina iltapäivällä, ovi oli lukossa ja sisään pääsi vain ovikelloa soittamalla.

Haasteita löytää jouluapulaisia

Tällä hetkellä rekrytoidaan paljon kausityöntekijöitä jouluksi, joka on Postille iso sesonki.

– Valitettavasti pitkin syksyä julkisuus ei ole ollut kauhean myönteinen. Tavallisesti meillä on ollut hirveän helppoa rekrytoida jouluksi, mutta nyt on ollut haasteita saada jouluksi työntekijöitä, Niininen kertoo.

– Halusimme myös vauhdittaa joulun tekijöiden rekrytointia tiistain rekrytointitapahtumalla. Sitä markkinoitiin aika voimakkaasti oppilaitoksissa.

Niinisen mukaan joulun kausityöntekijät tulevat töihin Postin kautta, eivät vuokrayritysten.

Posti rekrytoi pääkaupunkiseudulla työntekijöitä myös perusjakeluun, jossa oli vajausta jo ennen lakkoja.

– Meidän on pakko rekrytoida koko ajan aktiivisesti. Jos emme rekrytoisi tänä aikana, joutuisimme ottamaan enemmän vuokratyövoimaa, Niininen sanoo.

Nyt Postilla on eniten töitä tarjolla varhaisjakelussa, johon haetaan jatkuvasti työntekijöitä toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin. Sanomalehdenjakaja tekee osa-aikaista yötyötä, joten henkilöstössä on myös paljon vaihtelua. Niininen muistuttaa, että varhaisjakelu ei ole lakkojen piirissä.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on tarjolla osa-aikaista työtä keskimäärin 3,5 tuntia yössä aamuyöllä kello 1–6 välillä. Tuntipalkka on 8,98 euroa ja yölisä 80 senttiä tunnilta.

Haastattelut lyhyitä myös normaalisti

Tiistai-iltapäivällä puoli kolmen aikaan Postin rekrytointitilassa Pasilan raitiolla oli tyhjää. Kuuteen asti kestävä tapahtuma oli alkanut kahdella iltapäivällä.

Henkilökunnasta kerrottiin, että paikalla oli käynyt jonkun verran kiinnostuneita, mutta ei tavallista enempää. Rekrytointitilassa on joka perjantai avoimet ovet.

Vähän ennen kolmea rekrytointitilaan saapui yksi kiinnostunut. Englantia puhunut mies ei tiennyt mitään Postin lakosta, eikä halunnut antaa haastattelua.

Boxissa piti olla luvassa pikahaastatteluja Postin työpaikoista kiinnostuneille. Tuuli Niinisen mukaan Postin haastattelut ovat lyhyitä myös normaalisti.

– Box olisi antanut tilana mahdollisuuden siihen, että olisi pystynyt haastattelemaan heti paikan päällä. Kun rekrytointi-hubissa on avoimia ovia, paikalle tulijat haastatellaan myös heti, Niininen kertoo.

Sesongin aikaistuminen lisää kilpailua työvoimasta

Tuuli Niinisen mukaan Postilla on ollut henkilöstövajetta ja rekrytointiongelmia myös ennen työehtosopimuskiistaa ja maanantaina alkanutta lakkoa.

– Totta kai se vaikuttaa rekrytointiin, jos julkisuus ei ole koko ajan kauhean positiivista. Kuitenkin pääkaupunkiseudulla on haasteita saada työntekijöitä ihan millä tahansa alalla. Olemme keskustelleet paljon muiden työnantajien kanssa, jotka rekrytoivat vastaavaa työvoimaa.

Niinisen mukaan rekrytointitarpeeseen vaikuttaa myös se, että Postin loppuvuoden sesonki on aikaistunut. Viime vuonna siihen vaikutti Black Friday, mutta nyt sesonki alkoi jo tänä maanantaina Kiinasta lähtöisin olevalla Sinkkupäivällä eli Singles’ Daylla.

– Volyymipiikki tulee aikaisemmin, ja nyt meillä tuli sen kohdalle valitettavasti tämä lakkotilanne. Käytännössä trendi on, että sesonki aikaistuu. Se näkyy myös kaupassa, joka rekrytoi myös paljon nuoria ja kausityöntekijöitä, Niininen kertoo.

– Me kilpailemme kaikkien muiden toimijoiden kanssa työntekijöistä, koska työpaikkoja on ylipäätään enemmän tarjolla sesonkiaikana. Markkinatilanne pääkaupunkiseudulla ja isoissa keskuksissa tuovat yrityksille rekrytointihaasteita.

Menot