fbpx
Uutiset

Mielenosoitukset: Poliisi takavarikoi teräaseita, useita otettu kiinni – Äärioikeistolaisia saapunut ulkomailta

Helsingissä kokoontuu itsenäisyyspäivänä ainakin kuusi mielenosoitusta. Useilla on kytköksiä äärioikeistoon. Jos oikeuden kieltämän Pohjoismaisen vastarintaliike -uusnatsijärjestön tunnuksia nähdään marsseilla, poliisi kertoo ottavansa ne mielenosoittajilta pois.
Poliisi on ottanut kiinni ainakin viisi äärioikeistolaiseen kokoontumiseen matkannutta mielenosoittajaa Helsingin keskustassa. Kuva: Arttu Laitala

Poliisi on ottanut kiinni ainakin viisi äärioikeistolaiseen kokoontumiseen matkannutta mielenosoittajaa Helsingin keskustassa.

Henkilöt otettiin kiinni metrossa. Kyse oli ennaltaehkäisevästä kiinniotosta, poliisi kertoo.

– Sieltä oli saapunut isompi joukko metrolla kohti keskustaa, ja rautatieasemalla heidät otettiin tarkastukseen, kertoo ylikomisario Patrik Karlsson.

Tarkastuksen yhteydessä löytyi Karlssonin mukaan kiellettyjä esineitä.

– Teräaseita ja soihtuja ilmeisesti ainakin, Karlsson tarkentaa.

Teräaseet ja muut kielletyt esineet takavarikoitiin henkilöiltä. Kiellettyjä esineitä kantavat saattavat saada tapauksesta sakot, mutta rikosilmoitusta ei tiettävästi ole kirjattu.

Äärioikeistolaisia mielenosoittajia saapunut ulkomailta

“Katupartioliike” Soldiers of Odin aloitti mielenosoitusmarssin Helsingin keskustan Kansalaistorilta noin kello 16 aikoihin.

Liike tunnetaan äärioikeistolaisyhteyksistään. Sillä on tiiviit välit kielletyn ja avoimen rasistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaan.

Marssijoiden on nähty kantavan avoimen uusnatsistisia tunnuksia.

Joukossa on mukana ulkomailta tulleita mielenosoittajia ainakin Virosta ja Ruotsista.

Helsingin poliisin mukaan kyse on yksittäisistä mielenosoittajista, joita on saapunut ainakin Helsingin ja Turun satamiin.

– Poliisi on seurannut tilannetta satamissa, ettei tulisi yllätyksenä, jos suurempia joukkoja olisi saapunut. Minkäänlaisiin toimenpiteisiin ei ole tarkkailun lisäksi ryhdytty, ylikomisario Karlsson sanoo.

Monet mielenosoittajista ovat saapuneet kokoontumiseen kaupungeista ympäri Suomea.

Mielenosoittajat kantavat Soldiers of Odin -tunnuksella varustettuja takkeja, joissa on mainittu lisäksi lisäksi kaupunkien nimiä, kuten Mäntsälä, Jämsä ja Kouvola.

Lähistöllä Helsingin Narinkkatorilla aloitti mielenosoituksensa samoihin aikoihin “Helsinki ilman natseja” -mielenosoitus, jossa on paikalla muutamia satoja henkilöitä esimerkiksi sateenkaarilippujen kanssa.

Kielletyn uusnatsijärjestön liput poistetaan

Korkeimman oikeuden määräyksellä väliaikaiseen toimintakieltoon asetetun avoimen kansallissosialistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnassa mukana olleita henkilöitä on nähty Soldiers of Odinin marssilla.

Poliisi kielsi keskiviikkona uusnatsistisen Kohti vapautta -marssin järjestämisen itsenäisyyspäivänä. Poliisi katsoi, että liikkeen taustalla on samat aktiivijäsenet kuin kielletyn PVL:n taustalla.

Jos mielenosoittajat käyttävät kiellossa olevan järjestön tunnuksia, poliisi ottaa ne mielenosoittajilta pois, Helsingin poliisista kerrotaan.

– Esimerkiksi liput kyllä otetaan lähtökohtaisesti pois. Logojen ja muiden muunnelmat ja variaatiot katsotaan tapauskohtaisesti, Karlsson kertoo.

Kaksi vastamielenosoittajaa otettiin kiinni

Poliisi on ottanut Soldiers of Odinin mielenosoituksen yhteydessä kiinni ainakin kaksi vastamielenosoittajaa.

Paikalla oleva Lännen Median valokuvaaja kertoo, että poliisi otti mielenosoituksessa kiinni pellenenään ja korkeaan, värikkääseen hattuun pukeutuneen vastamielenosoittajan, joka heilutti sateenkaarilippua.

Ennen rauhallisesti sujunutta kiinniottoa henkilölle huudeltiin Soldiers of Odin -mielenosoittajien taholta, ja yksi henkilö huitaisi vastamielenosoittajalta tämän tekonenän pois.

Mielenosoittajien iskulauseissa muun muassa solvataan useita ministereitä maanpettureiksi.

Myöhemmin poliisi otti kiinni kaksi vastamielenosoittajaa Helsingin Mannerheimintiellä juuri ennen kuin Soldiers of Odin -marssi saapui paikalle.

Poliisi on varatunut mielenosoituksiin järeästi

Poliisiautoja on ollut Helsingin keskustassa iltapäivästä lähtien useita kymmeniä.

Mielenosoituksia valvovat kymmenet poliisit, joista monet ovat mellakkavarustuksessa. Poliisi valvoo tapahtumia myös drone-lennokilla.

Itsenäisyyspäivän tapahtumista vastaava Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala sanoi torstaina, että Helsingissä on itsenäisyyspäivänä monia satoja poliiseja. Kyse on Helsingin poliisin vuoden suurimmasta operaatiosta.

– Poliiseja tarvitaan merkittävästi normaalia enemmän. Pääkaupungissa järjestetään useita kokoontumisia, joihin liittyy kulkueita, jotka ovat osin toisilleen erimielisiä, Kujala sanoi Lännen Medialle torstaina.

Kulkueiden reitit pyritään Kujalan mukaan järjestämään niin, että kulkueet eivät risteä keskenään samaan aikaan. Poliisi on keskustellut järjestelyistä ja reiteistä kaikkien kokoontumisia järjestävien tahojen kanssa.

Torstai-iltaan mennessä poliisille oli ilmoitettu yhteensä kuudesta pääkaupungissa järjestettävästä kokoontumisesta ja kulkueesta.

Kulkueet ja kokoontumiset

Helsinki ilman natseja lähtee liikkeelle noin 17.30 Narinkkatorilta ja etenee Taivallahdenaukiolle.

Itsenäisyyspäivän muistotilaisuus kello 21–23.30 Arkadiankatu 3:ssa Eduskunnan pikkuparlamentilla.

Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi liikkeelle klo 16 Museokadulta ja etenee Mäntymäen kentälle.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue noin 17–18 alkaa Hietaniemenkadulta ja etenee Senaatintorille.

Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille kello 16 ja etenee Hesperianpuistoon klo 18.

612-soihtukulkue liikkeelle klo 19 Töölöntorilta ja etenee Mechelininkadulle.

Menot