fbpx
Kolumnit Uutiset

Mielenosoitus on jo kokenut inflaation

Ärsyttääkö? Mene torille!

Kaikki maailman vääryys, kuten ikuisuuksiin jatkuva taloustaantuma ja läntistä Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi, kiristävät nuppia jo niin pahasti, että on pakko ottaa megafoni käteen ja mennä älisemään julkiselle paikalle. Kuinka omaperäistä.

Kanta-Hämeessä on puolessa vuodessa järjestetty mielenosoituksia ainakin koulujen huonosta sisäilmasta, lukiokaavailuista, päiväkotien ryhmäkokojen kasvusta, palkansaajien etuuksien leikkauksista, hätämajoituskeskuksen vastustamisesta sekä tietysti myös hätämajoituskeskuksen puolustamisesta.

Jos jotain osaamme tehdä, niin osaamme pitää vihaisena älämölöä. Eri asia on, onko siitä mitään hyötyä.

Mielenosoituksetkin voivat näköjään kokea inflaation.

Mielenosoituskalenterin seuraava päivämäärä on tuleva lauantai, jolloin muun muassa naapuri-Hämeen maakunnassa Lahdessa järjestetään – yllätys yllätys – mielenilmaus rajojen sulkemisen puolesta. Samana päivänä on totta kai koolla myös joukko, joka vastustaa rajojen sulkemista vaativia.

Tietenkään Rajat kiinni -mielenosoitus ei ole rasistinen. Tapahtumajärjestäjät ovat jopa Facebookissa kieltäneet saapumisen paikalle Ku Klux Klan -asussa (järjetöntä, että tällainen pitää erikseen kieltää.)

Suomessa on tietysti mielipiteen ilmaisun vapaus, sananvapaudesta puhumattakaan. Mieli pitää saada purkaa, vaikka mielipide olisi jonkun muun mielestä kuinka idioottimainen, jäsentelemätön ja täynnä yhdyssanavirheitä tahansa.

Yhtä paljon kuin uskon mielipiteen ilmaisun vapauteen uskon toisaalta myös kansainvälisiin humanitäärisiin sopimuksiin, joihin Suomi on vuosia sitten sitoutunut.

Mutta tässä puhuukin valtamediaa edustava suvakki (jännittävää, että suvaitsevaisuudelle on keksitty nykyisin haukkumasana).

Levottomuus nostaa tunnetusti päätään yhteiskunnassa silloin, kun asiat ovat huonosti. Ja huonostihan asiat tuntuvat kaikkien mielestä olevan.

Jatkuvan mielensä pahoittamisen sijaan on kuitenkin kiva huomata, että muutosta voi vaatia myös asiallisesti. Rakkoja aiheuttavan marssimisen ja kivien heittelyn sijaan voikin olla kuten järkevästi ja kiihkottomasti esiintyvä sympaattinen kätilö, joka saa pääministerin mielen muuttumaan.

Järkevällä keskustelulla on enemmän voimaa kuin sillä, että menee lakanat päällä heilumaan hölmön tavoin Hennalaan.

Menot