Uutiset

Mielensäpahoittaja ja Hanhiemo Riihimäen teatterin syksyn suursuosikeiksi

 

Mielensäpahoittaja marisee maailmalle Riihimäellä teatterin uudenlaisen tuotannon. Epäkohtien päivittelijä lähtee kiertämään laitoksia Esko Rissasen hahmossa. Yhden miehen näytelmä myytiin heti loppuun.
 
Teatterin toinen matkalaukkunäytelmä lähtee kiertämään päiväkoteja. Anne Hyvärisen ja Katja Peacockin Hanhiemon satusukat kulkee kirjaimellisesti matkalaukuissa nukkeineen.
 
– Teatteri jalkautuu nyt sinne, missä yleisö on. Sinne mistä yleisö ei pääse helposti teatteriin, kertoo teatterin toimitusjohtaja Niina Torkko.
 
Matkalaukkuun tai yhden miehen matkaan pakattava näytelmä ei ole uutta teatterimaailmassa, mutta Riihimäen teatterissa kyllä.
 
Kun ajatusta viriteltiin keväällä, ei kukaan vielä aavistanut vuorotteluvapaalla olevan Maija Siljanderin ja Riihimäen teatterista kesällä vapaille vesille lähteneen Viivi Saarelan perustavan myös kiertävän teatteriyhdistyksen Teatteri Onni ry:n.
 
– Jalkautuminen on nyt ajan henki ja sitä myös edellytetään valtionosuusteattereilta.
 
Elämyksiä edullisin keinoin
Niina Torkko korostaa halua tehdä mahdollisimman monenlaisia, pieniä ja suuria produktioita katsojille.
 
Kun Riihimäen teatterilla toteutettiin uudistaminen säätiöpohjaisesta osakeyhtiöksi, yhtenä tavoitteena olivat juuri uudet tavat tehdä teatteria.
 
– Totta kai nämä paikkaavat myös talouttamme. Emme enää tuota montaa isoa ensi-iltaa vuodessa emmekä mittavia musikaaleja. Entisten musikaalien tappioita maksellaan yhä, Torkko toteaa.
 
Lämpiönäytöksiä Riihimäelle
Koska Mielensäpahoittaja ja Hanhiemon satusukat kiertävät molemmat erilaisissa laitoksissa, molempia on tarkoitus esittää kevätkaudella myös Riihimäellä teatterin tiloissa.
 
– Remontoimme parhaillaan lämpiöön uutta ilmettä. Kun se valmistuu pikkuhiljaa, saamme kivan tilan noin 50 katsojalle, Niina Torkko kertoo.
 
Mielensäpahoittaja koostuu Tuomas Kyrön kirjoittamista ja Jorma Kairimon dramatisoimasta 11 näytelmästä, jotka on koottu kolmen näytelmän teemakokonaisuuksiin. Kukin kokonaisuus päättyy Jaakko Tepon ralliin.
 
Hanhiemon satusukat taas on kokonaan Anne Hyvärisen kirjoittama ja ohjaama satunäytelmäkokonaisuus. Anne Hyvärinen ja Katja Peacock heittäytyvät sukkien, taikinakulhojen, mollamaijojen ja matkalaukkujen avulla lasten satutädeiksi.
 
Näytelmässä pohdiskellaan yksinäisyyttä, erilaisuutta ja ikävää naurun ja laulun avulla.
Mielensäpahoittaja saa ensi-illan Inkilänhovissa Riihimäellä maanantaina 15. lokakuuta ja Heinolan kansalaisopistolla tiistaina 16. lokakuuta.
 
Hanhiemon satusukkien ensi-ilta on Hämeenlinnassa Sairion päiväkodissa tiistaina 23. lokakuuta. Riihimäellä ensiesitys on Haapakodissa keskiviikkona 24. lokakuuta.
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic