Uutiset

Mielessä jo seuraava tutkinto

Opiskelee, valmistuu, hakee seuraavaan kouluun, opiskelee, valmistuu – ja alkaa taas katsella seuraavaa opiskelupaikkaa. Mikä se on?

Tiedonjanoinen hämeenlinnalainen opistoupseeri.
Tämä ei ole vanha kantahämäläinen sananlasku, vaan kuvaus Panssariprikaatin esikunnan täydennysalan sektorijohtajasta, yliluutnantti Jari Kortesojasta. Sama mies tunnetaan myös tuotekehitysinsinöörinä, liikenneopettajana, linja-autonkuljettajana, juniorivalmentajana ja jatko-opiskelijana.

Muun muassa.

-Näin on päässyt käymään. Koko ajan on halu tehdä jotain. Ja kun yhden asian saa valmiiksi, pitää olla suunniteltuna, mitä seuraavaksi, Kortesoja hymyilee.

Kortesoja valmistuu taas ensi keväänä. Hän suorittaa parhaillaan Hämeen ammattikorkeakoulussa Hamkissa AMK-jatkotutkintoa eli ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Sen nimikettä ei ole vielä päätetty, sillä tutkinto on yhä kokeiluasteella. Virallisesti se päässee opinto-ohjelmaan ensi syksynä, kun pilottihanke keväällä päättyy.

Voi siis olla, että Kortesojasta tulee esimerkiksi maisteri, minkä jälkeen hän voi halutessaan alkaa tavoitella vaikka lisensiaatin papereita.

Sekä opiskelija että työnantaja hyötyvät
Keväällä Kortesoja päättää, jääkö reilun vuoden kuluttua, 49-vuotiaana, eläkkeelle armeijasta vai jatkaako sotilasuralla vielä tovin. Nyt kesken oleva lopputyö yhdistää armeijan ja opiskelun. Kortesoja tutkii Panssariprikaatin henkilöstön arvopohjaa.

-Olen käyttänyt erilaisia mittareita, kuten itsearviointeja ja työilmapiirin mittauksia. Tuloksista tulee työkalu prikaatin johdolle. Lisäksi niiden avulla saadaan työnantajan ja henkilöstön arvot yhteneviksi, Kortesoja pohtii.

Hän tarkoittaa sitä, että organisaation arvot on määritetty edellisen kerran kuutisen vuotta sitten. Silloin henkilöstöä ei kuultu.

-Organisaation arvot pitäisi aika ajoin määrittää uudelleen. Nyt meillä on käytössä myös henkilöstön näkemys. Miten tulosten kanssa sitten eletään, on jo toinen ja yhtä mittava juttu kuin tämä selvitys, Kortesoja nauraa.

Arvopohjatutkimus liittyy Kortesojan erikoistumisalaan, niinkin merkilliseltä kuulostavaan asiaan kuin osaamisen johtaminen. Käytännössä Kortesoja opiskelee johtamista erilaisilla osa-alueilla, kuten monikulttuurista ja strategista johtamista.

Sotilailla into insinööreiksi

Jari Kortesojan mukaan armeijatyön ohella opiskeleminen on viime aikoina alkanut kiinnostaa monia panssariprikaatilaisia. Etenkin insinööriopinnot kiehtovat.

-Muutama esikunnan kaveri on juuri valmistunut. Luultavasti innostus johtuu osaltaan siitä, että armeija on joka suhteessa mennyt teknisempään suuntaan. Insinöörin pätevyydelle on vähän niin kuin tarvetta.

Jotkut ovat lähteneet opintojensa imussa siviiliuralle. Kortesoja ei tätä vaihtoehtoa harkinnut.

-Minulla painaa vaakakupissa myös ikä. Eläkkeeseen ei ole pitkä aika, ja eläkkeelle pääseminen on saavutus sekin. Yksi etappi, kuin valmistuminen.

Mikä tutkintojen haalimisessa kiehtoo? Kortesoja sanoo, että häntä ajaa eteenpäin etenkin halu tietää paljon erilaisista asioista. Hänen valitsemillaan aloilla käytäntö on lyönyt kättä teorian kanssa, joten hän on pystynyt ”peilaamaan todellisuutta” koko ajan.

Opiskelu ei ole Kortesojan harrastus, vaikka läheltä liippaa. Suurin osa vapaa-ajasta kuluu opiskellen, mutta että harrastus, ehei. Se on kuorolaulu, se.

-Vähän painetta aiheuttaa ensi kevään kansainvälinen Madetoja-kuorolaulukilpailu Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan Mieskuoro osallistuu, joten opeteltavana on paljon stemmoja. Mutta kun on motivoitunut, jaksaa mitä vain.

Päivän lehti

14.8.2020