Uutiset

Mieli tekee jo matkaan

Maajoukkuelentopalloilija Jukka Lehtonen on tänä syksynä uudessa tilanteessa. Normaalisti lentopalloammattilaisen tie on vienyt heti maajoukkuekauden jälkeen seurajoukkueen riveihin, mutta tällä kertaa hän on saanut viettää arkea kihlattunsa Johanna Mäkitalon kanssa pidempään Hämeenlinnassa.

– Minulla on tällainen tilanne ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen eli siitä asti, kun olen maajoukkuetoiminnassa mukana ollut. Joka vuosi aikaisemmin vapaata on ollut maajoukkueen jälkeen vain kaksi tai kolme päivää ennen kuin olen lähtenyt seurajoukkueeseen. Kauden jälkeen on taas ollut saman verran taukoa ennen maajoukkuetta. Toisaalta on ihan kiva, että saan olla kotona kihlatun kanssa ja treenata kovaa ilman aikatauluja. Toisaalta olen ollut jo reilu kolme viikkoa ilman palloa, joten sekin alkaa poltella, Lehtonen sanoo.

Kun sopiva paikka löytyy, matkalaukut on pakattu parissa päivässä. Lehtonen ei pistä pahakseen, vaikka lähtö tulisikin nopeasti.

– Laji on sen verran rakas, että sitä tekee mielellään. Lentopallo on edelleen myös harrastus, vaikka siitä palkan saankin.

Hyvä sopeutumaan

32-vuotias keskipelaaja on pelannut pitkällä urallaan Suomen lisäksi Saksassa, Kreikassa, Ranskassa, Italiassa ja viimeksi kaksi kautta Sveitsissä.

– Italiassa olen tykännyt olla eniten ihmisten ja kulttuurin puolesta. Lentopallon ja ammatin kannalta ajateltuna minulle ei ole niin väliä, kunhan seura on hyvin hoidettu ja liiga on kova. Mielestäni olen hyvä sopeutumaan minkälaiseen porukkaan, kulttuuriin ja maahan tahansa. Sen verran alkaa olla kokemusta reissaamisesta takana.

Maailmanlaajuinen taloustilanne vaikuttaa myös lentopalloon ja eurooppalaisiin seuroihin.

– Se vaikuttaa paljon oman työpaikan etsimiseen. Paikkoja ja ottajia olisi ulkomailla, mutta palkkataso on sellainen, ettei minun ikäisenäni kannata enää lähteä. Taloustilanne on sen verran paha koko maailmassa, että Amerikasta olisi tulossa Eurooppaan pelaajia niin paljon kuin täällä otetaan vastaan. Se laskee omia työmahdollisuuksiani. Toisaalta Euroopan seuratkin ovat taloudellisesti heikossa tilanteessa. Ainoastaan Ranskasta voi olla varma, että saa palkkansa, koska valtio takaa seurojen tekemät sopimukset. Sielläkin on kuitenkin muutama seura joutunut lopettamaan viime kauden jälkeen talousvaikeuksien takia.

Valoisa tulevaisuus

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelasi Puolassa mainiot maailmanmestaruuskilpailut. Lehtosen mukaan myös tulevaisuus on valoisa.

– Parhaiden pelaajien taso nousee, mutta junnut tulevat kohisten taustalla. Rosteri laajenee koko ajan. Se vaikuttaa hyvältä tulevaisuudenkin kannalta. Puolassa näkynyt suomalainen fanitoiminta yllätti minut. Olen siitä ylpeä lajin ja kannattajien puolesta. Suomalaisia faneja arvostettiin Puolassa järjestäjistä ja muista maista lähtien, Lehtonen kehuu.

Maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo eroaa jonkin verran edeltäjästään, argentiinalaisesta Daniel Castellanista.

– Valmennuslinjassa on menty vähän Mauro Berruton suuntaan. Kuri on mielestäni vähän parempi kuin Castellanin aikaan. Hän toi tekniikkapuolelle paljon hyviä asioita, mutta suomalaiseen luonteeseen sopii sellainen pieni armeijameininki, Lehtonen linjaa.

Sammelvuo hyppäsi mutkattomasti pelaajasta suoraan maajoukkueen päävalmentajaksi.

– Olin yllättynyt, kun ensimmäisellä leirillä tilanteesta ei tullut millään tavalla outoa. Heti ensimmäisestä päivästä näki, että hän on valmentaja ja muut pelaajia. Kaikki tiesivät roolinsa ja sopeutuivat niihin. Ajan kanssa se on vielä vahvistunut. Maajoukkueen ulkopuolella olemme kavereita kuten ennenkin, Lehtonen sanoo.

Rio tavoitteena

Suomen maajoukkue havittelee jatkossa entistä kovempia paikkoja. Kahden vuoden päässä odottavat Rio de Janeiron olympialaiset siintävät kirkkaana laji-ihmisten silmissä.

– Sen takia maajoukkueuraa haluan itsekin jatkaa. Sammelvuokin sanoi, että nyt se on jo tavoite, kun ennen se oli unelma, hämeenlinnalainen myöntää. (HäSa)

Asiasanat