Uutiset

Mielialalääkkeillä eroon tupakasta

Tupakasta voi päästä eroon muillakin lääkkeillä kuin nikotiinilla. Uusia reseptilääkkeitä, bupropionia ja varenikliinia, myydään tosin edelleen vähän verrattuna nikotiinivalmisteisiin.

-Myynti on kuitenkin lisääntynyt, koska ihmiset ovat saaneet enemmän tietoa uusista lääkkeistä, Tori-apteekin farmaseutti Maija Eskola kertoo.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina työpaikoilla kampanjoitiin tupakoinnin lopettamisen puolesta.

-Kampanjoista on aika mennyt ohi. Kampanjoita suosittiin siihen aikaan, kun lainsäädäntöä muutettiin, Kanta-Hämeen hengitys ry:n toiminnanjohtaja Eija Karivaara toteaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ihmisiä kannustettaisi lopettamaan tupakointia.

Panssariprikaatin terveydenhoitajan Pia Niemisen mukaan asiakaskäynneillä tupakoinnista keskustellaan esimerkiksi silloin, jos asiakkaalla on pitkään jatkunut hengitystieinfektio.

Keuhkojen toimintakokeen avulla tupakoitsija saa faktaa lopettamispäätöksensä tueksi.

-Tupakoinnista puhuminen on päivittäistä. Yritämme motivoida asiakasta lopettamaan.


Tapatupakoitsijan helpompi lopettaa

Motivoinnin lisäksi voidaan ottaa käyttöön nikotiinivapaat lääkkeet, jotka vähentävät halua tupakoida ja lievittävät vieroitusoireita, tai nikotiinivalmisteita. Nikotiinikorvaustuotteita saa myös ilman reseptiä apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.

-Jotkut siirtyvät tupakasta nuuskan käyttöön. Nuuskan käyttö on sotilailla ja urheilijoilla aika yleistä, Nieminen toteaa.

Niemisen mukaan tupakoija voi kokea nuuskan lievemmäksi haitaksi. Tosin sen hankkiminen saattaa olla työläämpää.

Eija Karivaaran mukaan tupakoitsijoita on kahdenlaisia: nikotiiniriippuvaisia ja tapatupakoitsijoita.

-Nikotiiniriippuvuudesta on yhtä vaikea päästä eroon kuin heroiiniriippuvuudesta.

Tapatupakoitsijan kohdalla motivointi voi riittää. Karivaaran mukaan tapatupakoitsijan kannattaa kiinnittää huomiota tilanteisiin, jolloin hän ottaa tupakan käteensä.

-Oikeasti riippuvaisten kohdalla korvaushoidot ovat ainoita keinoja. Se edellyttää lääkärissä käyntiä.

Pelkkä lääkehoito ei kuitenkaan ole riittävä, nikotiiniriippuvainen tarvitsee myös motivointia.

-Sitä en osaa sanoa, miksi toisista tulee riippuvaisia, toisista ei. En ole nähnyt tutkimuksia aiheesta. Ovathan jotkut herkempiä alkoholillekin, mutta kaikista ei tule alkoholisteja, vaikka joisivat joka päivä lasillisen. (HäSa)