fbpx
Uutiset

Mielikuvitus saa ideoita Vanajanlinnasta

Hämeenlinnalaisen Lea Saarisen näyttelyssä Hauhotalossa on useita maalauksia, joihin hän on saanut ideoita Vanajanlinnasta.

Vanajanlinnasta hän on saanut idean harraskartanoon, jossa vain yksi ikkuna on valaistu. Maalauksen nimi Yksin kotona antaa katsojalle avaimia, muttei valmiita vastauksia.

– Katsojalla on tulkitsemisen vapaus, Saarinen sanoo, eikä suostu antamaan katsomiseen tulkintakaavoja.

Kuuden kuvan Kohtaamisia-sarjan tapahtumapaikka muistuttaa Vanajanlinnaa, mutta tarkkaan ei esikuvia pysty paikallistamaan. Tunnistaa voi tiiliseinän, kaariovet ja kaarevat kiviportaat.

Maalaussarjassa on salaperäistä tunnelmaa. Vaalea nainen odottaa kahta tummaa kaapuun pukeutunutta hahmoa. Naista seuraa lumikko, joka on uskollisuuden vertauskuva.

Naivistin nimi kelpaa nykyään

Saarinen on käyttänyt vapaasti mielikuvitustaan, kun hän on lainannut todellisia paikkoja maalaustensa aiheina. Jossakin esikuvana ovat Prahan sillat, toisessa Espanjan El Escorial, joissakin Islannin ja Lapin jylhät maisemat.

Kalliojyrkänteen ja sillä seisovan huvimajan voi sijoittaa Hauholle, mutta todellisuudessa paikalle ei ole vastinetta.

– Sijoitan huvimajan, mihin minua huvittaa, Saarinen sanoo.

Aikoinaan hän ei pitänyt siitä, että hänen maalauksiaan luokiteltiin naivistisiksi. Nyt hän hyväksyy määritelmän, mutta lisää, että kuvat ovat mieluummin naivismia kuin surrealismia.

Naivismiin viittaavat Saarisen mielikuvituksellisten aiheiden lisäksi hänen runsaat, voimakkaat värinsä. Hauhon näyttelyn lähes kaikissa kuvissa on eläimiä ja lintuja, muttei viheriöiviä puita.

– Kuvissa ei ole yhtään vihreää puuta, koska käyttämäni vihreä on niin voimakas, että se söisi muita värejä. Pidän syksyn murretuista väreistä.

Hämeenlinna on kiehtonut häntä niin paljon, että hän muutti Paimiosta tänne asumaan kohta neljä vuotta sitten.

– Hämeenlinnan oli minun unelmieni kaupunkini järvineen ja rantareitteineen. Hämeenlinna on keskellä kaikkea. Täältä pääsee nopeasti Helsinkiin ja Tampereelle ja Turkuunkin. (HäSa)

Lea Saarisen näyttely Liikkeellä päivin, öin on avoinna 12.3. asti Hauhon Hauhotalossa tilaisuuksien aikana.

Menot