Uutiset

Mielipide: Market- ja jätearkkitehtuuria

Hämeessä useammassakin kunnassa arkkitehtuurin sanelee market- ja jätekulttuuri.

Turenkiin ollaan suunnittelemassa markettia ulkopaikkakuntalaisen silmin maisemallisesti parhaaseen paikkaan. Nykymuodossaan tuo paikka näyttäytyy ohikulkevalle rauhallisena puistoalueena, maalaispaikkakunnassa.

Tulevaisuudessa siinä on ilmeisesti market ja sen taustalla ja lähempänä liikennealuetta jätteiden lajittelupiste sekä polttoaineen jakelupiste hintapyloneineen.

 

Hämeenlinnassa Ahveniston sairaalan sisäänmenoväylän varrelle suunnitellaan myös markettia paikkaan, joka on maisemaan ja maanviljelyskulttuuriin erittäin hyvin sopiva ja näyttäytyvä yksityiskohta lähes kaupungin keskustassa. Maalaiskaupungissa, jossa ei liene rakennusmaasta pulaa.

 

Lammilla on vuosikymmeniä keskustan näkymää sanellut kauppa. Nykymuodossaan se ei kuitenkaan ole parhaimmasta päästä maisemallisesti siihen nähden, mitä se on joskus ollut ja mihin olisi mahdollisuus.

Lammilla keskustasta on nykymuodossa tehty laaja parkkialue polttoainejakelupisteineen sekä pisteenä iin päälle jätteiden keräyspiste osoittamaan, kuinka paikkakuntalaiset osaavat jätteiden kierrätyksen ja lajittelun.

 

Usein on niin, että ilmeisesti paikalliset ihmiset käsittävät jätteiden keräyspisteen keräysastioiden välittömän läheisyyden jätteidensä jättöpaikaksi, vai ovatko jäteastioiden suuaukot liian korkealla? Alue muistuttaa aika paljon Kiertokapulan sisääntuloväylää.

 

Nyt olisi mahdollisuus Janakkalan päättäjillä sekä Hämeenlinnan päättäjillä käydä lähemmin tutustumassa Lammilla tuohon silmiä hivelevään maisemaan, ennen kuin päättävät rakentaa samaa korkeakulttuurista maisemaa omille pihoilleen. Siitä voi saada jopa elämyksen: tuolta minäkin haluan paraatimaisemamme näyttävän.


Antti Sulonen

Lammi

Mainos