fbpx
Uutiset

Mielipide: Nuorten asunnottomuuden kasvuun on puututtava

Hämeenlinnassa rakennettiin marraskuussa vuonna 2014 nuorisoasuntoja Parolantien ja Maijantien risteykseen.

Joka viides asunnoton Suomessa on alle 25-vuotias. Kadulta tai kavereiden vaihtuvista nurkista on vaikea ponnistaa töihin, kouluun tai kuiville.

Nuorten asunnottomuus lisääntyi viime vuonna, vaikka asunnottomuus muutoin väheni edellisvuosien tapaan, ilmenee ARA:n tilastoista. Vuoden 2017 lopulla Suomessa oli 1 585 alle 25-vuotiaista asunnotonta eli 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Nuorista asunnottomista joka viides on pitkäaikaisasunnoton. Hämeenlinnan seudulla nuorten asunnottomuutta, kuten ei asunnottomuutta yleisestikään, ole luotettavasti raportoitu.

Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnot ry:n asukasvalintapäätöstilastojen mukaan meille on valittu asumaan 54 eri henkilöä (1.10.2017–30.9.2018).

Asunnontarpeeksi on asukasvalintahetkellä merkitty 22 kertaa itsenäistyminen, 10 kertaa asunnottomuus, 7 kertaa muuttouhka. Hämeenlinnalaiset nuoret eivät ole välttyneet asunnottomuudelta, vaikka ARA:n tilastoissa ilmiö ei näy.

Nuorten asunnottomuuden taustalla on monia syitä. Ongelmat perheessä, heikko taloudenhallinta, terveyden haasteet, pienituloisuus ja edullisten vuokrakotien puute ovat kaikki osia asunnottomuuden yhtälössä.

Asunnottomuuden poistamiseen vaaditaan perustavanlaatuisia muutoksia. Asuntotarjontaa tulee lisätä ja monipuolistaa ja esimerkiksi päihdetyötä kehittää. Nuorten onnistunutta asumista voidaan tukea myös tarjoamalla nuorille enemmän ohjausta asumisen asioissa.

Asumisneuvonnasta saa apua esimerkiksi asunnon hakemisessa tai vuokran maksamisessa. Matalan kynnyksen palvelulla voi olla suuri vaikutus nuoren elämään.

Nuorisoasuntoliiton tutkimus osoittaa, että asumisneuvonnalla vähennetään tehokkaasti nuorten häätöjä ja vuokravelkaongelmia. Samalla ehkäistään syrjäyttämistä ja asunnottomuutta. Asumisneuvonta siis kannattaa.

Talous- ja asumisasioiden neuvontaa voivat tehdä monet ammattilaiset osana omaa työtään. Tällä hetkellä neuvontaa saa nuorten matalan kynnyksen palvelupisteissä eli Ohjaamoissa. Sitä tarjoavat myös monet yleishyödylliset vuokranantajat. Nuorisoasuntoliiton asunnoissa asumisneuvonta on kiinteä osa nuoren asumista.

Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnot toteuttaa STEA-rahoitteista asumisneuvontaa ja -ohjausta yhden asumisneuvojan työpanoksella omien asukkaidensa ja kaikkien meihin yhteyttä ottavien nuorten parissa. Tarjoamme asumisneuvontaa Ohjaamo-Hämeenlinnassa ja monien yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyissä tilaisuuksissa.

Useat paikalliset toimijat ovat mukana järjestämässä Kun kodittomuus koskettaaasunnottomien yön tapahtumaa Hämeenlinnan Suisto-klubilla 17. lokakuuta.

Me tiedämme avaimet asunnottomuuden ehkäisyyn. Nuorille on tarjottava kohtuuhintaista asumista ja tukea elämän käännekohdissa. Ennaltaehkäisevään työhön on panostettava jatkossakin. Jokaisella nuorella on oikeus oman kodin tuomaan turvaan itsenäistymisen polulla.

Jaakko Vesterberg

toiminnanjohtaja

Hämeenlinnan seudun nuorisoasunnot

Menot