fbpx
Uutiset

Mielipide: Oodi on lahja Helsingille, ei koko Suomelle

Helsingin keskustakirjasto eli Oodi aukesi yleisölle 5.12.2018. Kuva: Joel Maisalmi

Upea lahja koko Suomelle. 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Suomen lukutaidon pelastaja. Sivistyksen kulmakivi. Suomalaisen rakentamisen käyntikortti.

Näin ylitsevuotavasti on mediassa (esimerkiksi HäSa 2.12.2018) luonnehdittu Helsingin kolmatta keskustakirjastoa, Oodia (Odea).

Lahja annetaan vastikkeetta, siis lahjansaajan ei tarvitse maksaa lahjaa. Tässä tapauksessa on toisin: kansalta kerätyillä verorahoilla on rakennettu epämääräisen oloinen monitoimitalo.

Olisiko kyseessä politiikasta niin tuttu käänteinen lahja?

Kirjastoa Oodissa on kolmasosa, kaksi kolmasosaa on jonkinlainen nuorisotalon ja kansalaisopiston risteytys kaupunkilaisten olohuoneeksi.

Oodissa on lehtitietojen mukaan muun muassa studiotiloja soittimineen, rumpuhuone, pelitila, kokkauskurssitila, ompelutila, 3d-tulostustila, ryhmätyötiloja, kahvila, ravintola, taidetta, elokuvateatteri, leikkipuisto, Helsinki-info, osallisuustila ja salainen huone. Ai niin, kirjasto meinasi unohtua.

Rakennusvaiheen aikana Oodiin kerrottiin tulevan myös viinibaari, yleinen sauna ja rakennuskonelainaamo. Näitä en ole vielä löytänyt, mutta varmaankin ne jossain Oodin syövereissä piilevät.

Oodin kirjasto-osuus on toteutettu kokonaan valtion tuella ja on siis Suomen lahja Helsingille, ei kaikille suomalaisille.

Oodi ei palvele pääkaupunkiseudun ulkopuolisia ihmisiä millään tavoin.

Mikä olisi ollut koko Suomea palveleva lahja?

Mielestäni olisi voitu hankkia kerralla merkittävä määrä digitaalisia aineistoja ja niiden käyttöoikeuksia kaikkien suomalaisten käytettäviksi.

Niitä olisi voinut hyödyntää missä vain, jopa Suomen syrjäkulmillakin. Siinä olisi ollut kirjastolaitoksen rooliin paljon paremmin sopiva teko kuin kokkauspisteiden rakentaminen.

Hyvä, että Helsinki sai kirjastonsa valtion lahjana.

Suomen kannalta parempaakin olisi ollut mahdollisuuksia, mutta tulos oli tavanomainen. Tavanomainen ihan sanan perusmerkityksessä.

Olli Mustajärvi

Hämeenlinna

Menot