Uutiset

Mielipide: Parakkikoulussa on kurjaa ja ahdasta

Hämeenlinnan yhteiskoulua on jo pitkään käyty parakeissa Hätilänmäellä. Viime viikolla vietetyllä syyslomalla oli hiljaista koulun ympäristössä.

Parakit on luotu homeisten koulujen tilalle oleviksi väliaikaisiksi rakennuksiksi, mutta ongelmia kyllä niistäkin löytyy. Ne ovat rumia ja ahtaita sekä niissä on usein todella kylmä.

Pukeutumistilaa ei ole paljon ja vessoja on liian vähän. Viereisen luokan äänet kuuluvat seinien läpi, ja opiskelutilaa on liian vähän. Katoksia parakkien yhteydessä ei ole.

Kun välitunnit loppuvat ja jokaiseen parakkiin siirtyy sisälle monta luokkaa samanaikaisesti, tilaa on todella vähän. Talvella varsinkin, kun on takkikausi, niin pukeutuminen on todella hankalaa, sillä tilaa ei ole paljon. Kenkien solmiminenkin on todella hankalaa pienessä tilassa.

Jo syksyllä huomaa, kun astuu luokkatilaan, kuinka kylmä sisällä on. Moni oppilaistakin on valittanut, kuinka talvella jalat ovat jäässä, kun sisällä on niin kylmä.

Vessoja parakeissa on yksi kummallekin sukupuolelle, joten tuntien jälkeen voi olla jonoa. Kun ulkona sataa vettä, saa pihalla nähdä märkiä lapsia, sillä parakkien yhteyteen ei ole rakennettu katoksia, jotka suojaisivat sateisilta päiviltä.

On kurjaa nähdä, kuinka tunneille tulee märkiä ja surullisia lapsia vain sen takia, että koulussa ei ole katoksia ja lapsien annetaan kastua läpimäriksi.

”Moni oppilaista on valittanut, kuinka talvella jalat ovat jäässä, kun sisällä on niin kylmä.”

Luokkatila on todella pieni, sillä tuntuu, että luokkaan mahtuu opettajan pöydän lisäksi noin 24 pulpettia ja pari kaappia. Olisi välillä ihan kivaa vaikka näytellä luokassa, mutta siihen ei pystytä, kun luokkahuone on niin pieni, että pulpetteja pitää siirrellä.

Luokkia ei ole äänieristetty, sillä kaikki viereisen luokan äänet kuuluvat seinien läpi, esimerkiksi opettajan puhe, erilaiset videot ja muutenkin kaikki yleiset äänet.

Kaikki nämä asiat ovat karuja tosiasioita. Siispä mikä auttaisi siinä, ettei kukaan joutuisi käymään koulua parakeissa? Kenenkään ei kuuluisi opiskella parakeissa, sillä ne toden teolla ovat tylsiä opiskelutiloja.

Löytyy kyllä monia vaihtoehtoja joilla voitaisiin parantaa koulun käymistä parakeissa, tehdään parakeista: avonaisempia, lämmitystä voisi parantaa, seinät voisi äänieristää, katoksia voitaisiin hankkia ja vessoja voitaisiin lisätä.

Nuppu Mäntynen

Hämeenlinnan yhteiskoulu, 8C

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic