fbpx
Uutiset

Mielipideiskee jälleen

Epäkohdilla ei ole elintilaa tässä maassa. Niitä metsästää kaiken aikaa satojen hampaisiin asti kärttyisten lehtikolumnistien armeija.

Me emme lepää. Kuin majakan valo meidän katseemme pyyhkii yli yhteiskunnan valmiina nauliutumaan epäkohtaan heti, kun kirjoitusvuoro sattuu kohdalle.

Meitä on monta jokaisessa lehdessä, ja lehtiä on satoja. Meillä kaikilla on joka hetki laukaisuvalmiina useita tuhovoimaisia mielipiteitä. Meistä kaikista on valmiiksi otettuna kiilaskatseinen lähikuva (ks. alla), josta käsin tuijotamme värähtämättä epäkohtaa silmästä silmään.

Tänään on minun kirjoitushukini. Epäkohta! Loppusi on tullut! Hasta la vista, beibi.

Minigrip-pussin sulkeminen on käsittämättömän hankalaa. Kun pussi on täynnä, sieltä pitäisi saada ylimääräiset ilmat pihalle, jotta pussi ei veisi liikaa tilaa pakastimessa, ja sitten nylkyttää pussin suu kiinni. Paitsi, ettei pussin suu suostu menemään kiinni vapaaehtoisesti. Se kamppailee ihmisen näppejä vastaan kaikin keinoin.

Kyseessä on epäkohta.

Suomessa suljetaan päivittäin karkeasti arvioiden tuhansia Minigrip-pusseja. Tilastohuippu ajoittuu syksyyn kuten myös tieliikenteen hirvieläinonnettomuuksissa. Ongelman mittasuhteita ei siis ole syytä väheksyä.

Vuoden mittaan Minigrip-pussien sulkemiseen käytetään leveällä haarukalla laskien miljoonia henkilötyötunteja. On syytä vakavasti pohtia, onko globaalissa kilpailuympäristössä toimivassa tietoyhteiskunnassa varaa tällaiseen resurssien hukkakäyttöön – semminkin, kun merkittävä osa pussien sulkemisyrityksistä epäonnistuu eikä sulkeutumista tapahdu.

Monasti Minigrip-pussien sulkeminen suoritetaan ergonomisesti arveluttavassa ympäristössä, eikä työsuojeluviranomaisille ole tehty asiasta minkäänlaista ilmoitusta. Tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuva rasitus on huomattava. Väestön ikääntymisen ja Minigrip-pussien laajamittaisen sulkemistoiminnan yhteisvaikutuksellinen kuormitus julkisen terveydenhuollon rajallisia resursseja kohtaan on arviolta iso.

Välitöntä tilastollista yhteyttä Minigrip-pussien sulkemistoiminnan ja maapallon ilmastomuutoksen välillä ei toistaiseksi ole kyetty osoittamaan. Pussien sulkemistapahtumat ovat kuitenkin viime vuosina lisääntyneet voimakkaasti samaan aikaan, kun sääoloissa on havaittu enenevästi poikkeamia tilastollisista keskiarvoista.

Satelliittikuvissa on havaittu pohjoisten jäätiköiden vetäytyneen, mikä saattaa liittyä Minigrip-pussien sulkemistoiminnan aiheuttamaan kitka- ja lämpöenergian lisääntymiseen.

Avaruusjärjestö Nasan Hubble-teleskoopin ottamista kuvista taas on voitu havaita, että useita miljardeja vuosia sitten, siis ennen Minigrip-pussien sulkemistoiminnan käynnistymistä, universumin muut galaksit olivat meitä paljon nykyistä lähempänä. Nyt ne ovat kauempana. Olisi perin lyhytnäköistä jättää vaille huomiota näin merkittävä seikka.

Menot