Uutiset

Mieluummin työpajalla kuin työttömänä

Nuorten työpaja siirtyi Hattulassa kunnan hoitoon.
– Täällä saa tehdä oikeastaan ihan mitä vain itse keksii, sanoo Lepaalla asuva Allan Savolainen, joka aloitti joulukuussa työt Hattulan nuorten työpajalla.

Tiistaiaamuna hän hioi puutavaraa itse suunnittelemaansa kissan kiipeilytelinettä varten.

Myös uudempi työpajalainen Jane Heino kiittelee sitä, että oma luovuus kehittyy pajalla. Hän on mukana nyt toista viikkoa.

– Olen ehtinyt tehdä jo vaikka mitä. Olen ommellut ja tehnyt muitakin tekstiilitöitä.

Heino ja Savolainen olivat molemmat olleet työttömänä muutaman kuukauden ennen työpajalle tuloaan. Kumpikin haluaa mieluummin tehdä jotakin kuin olla jouten, ja siksi työpajalle pääsy on ollut hyvä asia.

Savolainen on koulutukseltaan puutarhuri, ja hän kertoo, että ympärivuotisen työn löytäminen on ollut vaikeaa.

– Se on puutarha-alalla ongelma. Olin kesän töissä ja sanoin työkkärissä sen jälkeen, että olen valmis tekemään mitä vaan. Sitä kautta tulin tänne, hän kertoo.

Jane Heino on aiemmin ollut muun muassa ravintolassa tarjoilijana, mutta haluaisi työskennellä päiväsaikaan. Asiakaspalvelu on tuttua aiemman työkokemuksen perusteella, ja hän suunnitteleekin hakemista kansainvälisen kaupan merkonomikoulutukseen. Myös Savolainen miettii vielä jatko-opintoja.

Paja sai isommat tilat
Hattulassa toimi aiemmin nuorten työpaja, jonka toimintaa pyöritti 4H-yhdistys. Toiminta siirtyi kunnan vastuulle viime kesänä.

Samalla työpaja sai entistä isommat ja parempikuntoiset tilat entisestä Milectrian hallista radanvarresta. Vanha paikka oli Tehdasvillan kiinteistössä.

– On tämä paljon mukavampi paikka, kun ei talvella tarvitse palella. Ja työkaluja on enemmän, kertoo työpajan ohjaajana toimiva Risto Kuusisto, joka oli työharjoittelussa Pinna-työpajan aikaan. Hän suunnittelee jatkavansa oppisopimuskoulutuksessa pajaohjaajaksi.

Uuteen työpajaan on saatu esimerkiksi puutyökaluja lakkautetusta Pelkolan koulusta.

Entisöinti uutta toimintaa
Työpajan vastaava ohjaaja Minna Kansanen kertoo, että työpajassa huonekalujen entisöinti on uusi aluevaltaus. Käytössä on myös ompelukone ja kangaspuut.

– Kunnalle olemme tehneet monenlaisia töitä, täältä on ollut väkeä muuttoapuna ja esimerkiksi pihatöissä, Kansanen kertoo.

Työpajassa on myös korjattu esimerkiksi päiväkodeista poistettuja huonekaluja, jotka myydään kunnostettuina.

Kansanen kertoo, että nyt työpajassa on 10 nuorta ja lisäksi viisi henkilöä kuntouttavassa työtoiminnassa. Nuoret voivat olla työpajalla enintään kuusi kuukautta, ja sinä aikana kartoitetaan jatkosuunnitelmat.

– Ajatuksena on, ettei kukaan palaa kortistoon vaan kaikilla on jokin jatkosuunnitelma, joko opiskelemaan, työharjoitteluun tai suoraan työhön, Kansanen kertoo.

Moniin kuntiin on perustettu vastaavanlaisia nuorten työpajoja, sillä kunnilla on velvoite työllistää tai järjestää muuta toimintaa nuorille, joilla ei ole ammatillista koulusta tai työpaikkaa. (HäSa)

Työpaja ja työtoimintaa
Hattulan kunnan Nuorten työpaja ja kuntouttava työtoiminta Veijari on tarkoitettu yli 17-vuotiaille hattulalaisille.
Paja toimii Ratatiellä entisessä Milectrian hallissa.
Pajalla esimerkiksi korjataan ja entisöidään huonekaluja, ommellaan sekä askarrellaan ja tuunataan.
Pajalaisia voi myös tilata pihatöihin sekä muutto- ja kuljetusavuksi.
Pajalle otetaan vastaan esimerkiksi kunnostettavia huonekaluja sekä kankaita, lankoja ja astioita pienimuotoista kierrätystä varten.