Kanta-Häme Uutiset

Mies ehti pelastaa vaimonsa muttei äitiään ja poikaansa – Indonesian tsunami hajotti paitsi kyliä, myös perheitä

"En tiennyt, että pystyisin juoksemaan niin kovaa raskaana ollessani", sanoo eloonjäänyt.
Kuva: ADI WEDA

Lauantai-iltana Udin Ahok joutui vaikean valinnan eteen – ja hänen oli toimittava nopeasti.

Indonesiaan yllättäen iskenyt tsunami paiskautui Ahokin taloon Way Mulin kylässä Sumatran rannikolla, ja kääntyessään pelastamaan 70-vuotiasta äitiään ja vuoden ikäistä poikaansa hän näki vaimonsa veden varassa hukkumisvaarassa.

Ahok sai vaimonsa pelastettua vedestä, mutta äiti ja poika löytyivät myöhemmin kuolleina tsunamituhojen alle hautautuneina. He ovat lähes 430 tsunamissa kuolleen joukossa.

–  Minulla ei ollut aikaa pelastaa äitiäni ja poikaani. Kadun sitä niin paljon, Ahok kertoo itkien evakuointikeskuksessa.

Niin ikään Way Mulissa asuva Sulistiwati pelastui naapurinsa vikkelän toiminnan ansiosta. Naapuri huomasi kuudennella kuulla raskaana olevan naisen vedessä ja veti hänet turvaan, ja he pakenivat yhdessä pois rannan läheisyydestä.

–  Oli sysipimeää. En tiennyt, että pystyisin juoksemaan niin kovaa raskaana ollessani, Sulistiwati muistelee.

Ruoaksi mutaista riisiä

Jaavan saarella Sumberjayan kylässä kotinsa menettänyt 60-vuotias Saki pohtii ääneen, miten hän voisi saada elämänsä takaisin raiteilleen. Hänellä on jäljellä vain yllään olevat vaatteet.

–  En voi jälleenrakentaa, kaikki on mennyttä, vaatteeni ja rahani. Minulla oli 19 miljoonaa rupiaa (reilut 1  100 euroa) talossani, hän sanoo.

Kylä on mutainen, raunioiden peittämä ja osin tulvaveden alla. Roskia ja tiiliä on kertynyt teiden varsille, ja armeija siistii aluetta raskaan kaluston avulla.

–  Kun tsunami osui, sähköt katkesivat ja kuulin lentokoneen moottoria muistuttavan äänen. Osoitin taskulampullani merelle ja näin tsunamiaallon, muistelee ylämaille metsään juosten paennut Ismail.

62-vuotiaan Ismailin koti ja vuohet pelastuivat aallolta, mutta rannikon puolella tsunami vei kaiken tieltään.

–  Täällä oli huoltoasema, kauppa ja varaosaliike. Kaikki on nyt mennyttä. Emme ole saaneet mitään apua vielä. Meillä on vain mutaista riisiä, mutta kokkaamme sitä silti.

Sumatralla asuva Nasoha on yltä päältä haavoilla ja mustelmilla, ja hänen talonsa on tuhoutunut. Hän kuitenkin pitää itseään yhtenä onnekkaista.

–  Olen kiitollinen, että olemme elossa. STT

Lisää aiheesta: Indonesian tsunamista selvinneet kaipaavat kipeästi vettä ja lääkkeitä

Asiasanat