Kolumnit Uutiset

Mies, feministi ajaa sinunkin etuasi

Masentaa. Arvaan nimittäin jo etukäteen, että otsikon luettuasi todennäköisesti vilkaiset jutun vasemmalla puolella olevaa kuvaa ja ajattelet: ”taas yksi näitä.”

Suomi taitaa olla aika lailla ainoa Pohjoismaa, jossa feministejä voi julkisuudessa ihan luvan kanssa morkata. Iltapäivälehtien haastattelemat missit tai mallit kertovat kannattavansa tasa-arvoa, mutta kiiruhtavat samaan hengenvetoon kieltävänsä todellakaan olemasta mitään feministejä.

Harva suomalainen feministi uskaltaa sanoa ääneen olevansa feministi. Miksi tasa-arvoliikkeestä on sitten tullut kirosana?

Siksi, että omat mielipiteet saa ehostettua faktoiksi loppujen lopuksi aika helposti. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii eilen julkaistu, Ylen toimittajan Sanna Ukkolan teksti, Mikä feminismissä mättää?

Ukkolan mukaan feministit puuhailevat nimittäin aivan väärien asioiden parissa. Tytöttelystä ja somekohuista pauhaamisen sijaan naisten kannattaisi toimittajan mielestä kasvattaa paksumpi nahka ja hakeutua rohkeasti yritysten johtopaikoille.

Ukkola niputtaa feministit yhdeksi, harmaan kollektiiviseksi ryhmäksi, eli tekee juuri sen, josta itse liikettä moittii.

Feministien leimaaminen miesvihaajiksi on vähän sama juttu kuin jos väittäisi, että kaikki perussuomalaisia äänestäneet olisivat sivistymättömiä rasisteja tai kaikki muslimit länsimaalaisia vihaavia rikollisia tai raiskaajia.

Jokaiseen joukkoon ja jokaisen aatteen kannattajiin mahtuu varmasti niitä, jotka menevät arvomaailmoissaan niin sanotusti liian pitkälle. Sellainen ei silti tee koko ideologiasta automaattisesti väärää.

Kaikki tuntemani feministit kokevat sekä tytöttelyn että pojittelun aivan yhtä ongelmallisena.

Tai sen, että huoltajuuskiistoissa yleensä mies jää altavastaajan asemaan.

Tai sen, ettei mies saisi puhua kohtaamastaan perheväkivallasta vaan hänen tulisi kestää se kuin, noh, mies.

Feministi kannattaa tasa-arvoa. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sallittujen luonteenpiirteiden määrittäminen sukupuolen perusteella on lähtökohtaisesti väärin. Pojan ei tarvitse olla reipas, tytön hillitty tai miehen lihaksikas. Riittää, kun on ihan vain oma itsensä.

Kyllä, Koffin mainos, jossa jääkiekkoilija oli pukeutunut ballerinaksi, oli ongelmallinen. Vai miten itse olisit suhtautunut mainokseen, jos jääkiekkoilija olisi istutettu pyörätuoliin?

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic