Uutiset

Mies, jonka kaapissa ei ole luurankoja

– Hyvään viihteeseen kuuluu myötähäpeä ja myötäilo, koko tunnekirjo, sanoo riihimäkeläinen koomikko Janne Kataja, joka juontaa Idolsin takahuoneisiin sukeltavaa Idols Extra -ohjelmaa.

Kerroin Katajalle hetkeä aiemmin, miten minua niin hävettää niiden kymmenien, ellei satojen idoliksi haluavien nuorten puolesta, jotka eivät yksinkertaisesti osaa laulaa.

Kataja kuittaa kommenttini nopeasti sanomalla, että pääasia on, että nuorilta löytyy rohkeutta. No, niinhän se onkin. Ja onhan ollut taas kerran hieno huomata, että harmaasta ja pimeästä maasta löytyy värikkäitä, itseensä lujasti uskovia ihmisiä.

– Jatkoon päässeet kilpailijat ovat huikeita, paljastaa Kataja.

Koko Idols-formaatti tähtää nöyryytykseen. Tuomareiden eteen marssitetaan erittäin hyvät ja erittäin huonot kilpailijat. Niin sanottujen surkimusten toivoa pidetään yllä turhaan, koska heillä on viihdearvoa.

Tuomarihuoneessa ihme fiilis

Aiemmin Idols Extra koottiin ylijäämätavarasta, mitä pääohjelmasta jäi. Tällä kertaa ideana on se, että Extralla on oma luonne.

– Extrassa seurataan kilpailijoita lähemmin ja kommentoidaan koko Idols-maailmaa. Mun tehtävänä on olla kilpailijoiden puolella. Kun joku suivaantuu tuomareihin, meillä on iskuryhmä valmiina, Kataja kertoo.

Katajan mukaan esiintymis- ja tuomarihuoneessa, jossa siis istuvat Nina Tapio, Jone Nikula ja Asko Kallonen, on ihan ihme fiilis.

– Vaikka olen esiintynyt nelivuotiaasta asti, siinä tilassa menee jotenkin ihan paniikkiin. Mua välillä jopa pelottaa mennä sinne tekemään juontoja, Kataja miettii.

Kataja on ehdottanut ohjelman tuotantoyhtiö Fremantle Entertainmentille, että hän pääsisi tekemään commandoiskun tuomareihin koteihin.

– Voisi vaikkapa analysoida ja irvailla tuomareiden jääkaappien tai roskisten sisältöä.

Kiireettömyys ahdistaa

26-vuotias Kataja on Riihimäen teatterin tiedotus- ja markkinointipäällikkö. Nelivuotiaasta asti mies on juontanut, viihdyttänyt, naurattanut ja tehnyt taikatemppuja.

– Olen ujo. Jos vaikka sukujuhlissa kaksi ihmistä katsoo minua, ujostun, koska juhlassa olen itsenäni, en esiintyjänä.

Kataja on opiskellut teatteria Turun Taideakatemiassa ja lisäksi mies pyörittää yhdessä Aku Hirviniemen kanssa ohjelma- ja tapahtumatoimisto Hihhihhiitä.

– Olen aina tehnyt paljon. Ahdistun jos minulla ei ole kiire mihinkään.

Katajan haaveena on oma talk show.

– Idolini on Conan O’Brien. Rautainen ammattilainen, jolla on ihan mieletön tilanneäly.

Idols Extran mukanaan tuoma julkisuus ei koomikkoa pelota.

– Tämänpäivän lehtiin kääritään huomisen päivän silakat. Olen harmaa ihminen, jolla ei ole luurankoja kaapissa. (HäSa)

Idols MTV3:lla kello 20. Idols Extra Subtv:llä kello 21.

Päivän lehti

28.1.2020