fbpx
Uutiset Helsinki

Mietintö lasten koronarokotuksista valmistuu vielä tänä vuonna

Vakavien tautitapausten määrä lapsilla on THL:n mukaan hyvin pieni.
Kuva: Sara Aaltio / HäSa
Mietintö käsittelee sitä, millaisen tautitaakan koronavirus aiheuttaa 5–11-vuotiaille, millaisia riskitekijöitä heillä on sekä mitkä ovat rokotteen hyödyt ja haitat tämän ikäisille. Arkistokuva Janakkalasta nuorten rokotuksista elokuussa. Kuva: Sara Aaltio / HäSa

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) alatyöryhmän mietintö 5–11-vuotiaiden koronarokottamista valmistuu marras-joulukuun vaihteessa.

Mietintö käsittelee sitä, millaisen tautitaakan koronavirus aiheuttaa 5–11-vuotiaille, millaisia riskitekijöitä heillä on sekä mitkä ovat rokotteen hyödyt ja haitat tämän ikäisille. Työryhmä pohtii myös, millaisen epäsuoran suojan 5–11-vuotiaiden rokottaminen tuottaa muulle väestölle.

Mietinnön jälkeen rokotusasiantuntijaryhmä käsittelee aihetta ja valmistelee kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL tekee aiheesta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle (STM).

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan lapsia on joutunut koronavirustaudin takia sairaalahoitoon.

–  Vakavien tautitapausten määrä on kuitenkin hyvin pieni lapsilla, Helve sanoi.

Helven mukaan kynnys ottaa lapsi seurantaan on matalampi aikuisiin verrattuna kaikkien infektioiden kohdalla.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on laskenut 12–15-vuotiailla ikäryhmän rokotusten alettua.

–  Muutos ei selity pelkästään testausaktiivisuuden muutoksella, kertoi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki THL:n ja STM:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa torstaina.

80 prosentin rokotekattavuus saavutettaneen perjantaina

Suomessa saavutetaan 80 prosentin koronarokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden osalta todennäköisesti perjantaina, arvioi Helve.

–  Rokotuskattavuus on nyt 79 prosenttia. Nuorten rokotuskattavuudet ovat vielä selvässä nousussa, Helve kertoi torstaina.

STM:n Voipio-Pulkki korosti tiedotustilaisuudessa, että vaikka rokotukset ovat tehokkaasti jarruttaneet epidemiaa, eivät ne ole lopettaneet sitä. Samaan aikaan rokotuskattavuuden kasvun kanssa ovat lisääntyneet myös ihmisten kontaktit ja virus on muuntunut herkemmin tarttuvaksi.

–  Rokotteen ottaminen on tärkeintä, mitä jokainen voi tehdä yhteiskunnan auki pitämiseksi, Voipio-Pulkki sanoi.

Yli viisi prosenttia testatuista näytteistä positiivisia

Viimeksi kuluneen viikon aikana testatuista koronanäytteistä 5,4 prosenttia oli positiivisia, kertovat THL ja STM. Edellisellä viikolla positiivisia oli 4,8 prosenttia.

Helven mukaan todettujen koronatapausten määrä viikossa on pysynyt suunnilleen samana noin viiden viikon ajan. Erikoissairaanhoidon kuormitus on hänen mukaansa hieman laskenut.

–  Tämä ei tarkoita, ettei meillä tulevaisuudessakin olisi koronaviruspotilaita, Helve sanoi.

THL:n mukaan koronataudin takia erikoissairaanhoitoon joutumisen todennäköisyys on ollut suurin 40−69-vuotiailla, rokottamattomilla henkilöillä.

THL raportoi kahdeksasta uudesta koronakuolemasta

Keskiviikon jälkeen THL on raportoitunut kahdeksan uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Koronakuolemia on kirjattu nyt kaikkiaan 1  184.

–  Menehtyneiden lukumäärän kasvu ei sinänsä vielä kuvasta sitä, että taudin kokonaisuus olisi meillä muuttunut, Helve sanoi.

–  Koronavirukseen menehtyvien lukumäärä on kuitenkin varsin pieni suhteessa tautitapauksiin.

THL raportoi torstaina 740 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 8  112 tartuntaa, mikä on 241 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. STT

Menot