Uutiset

Miettinen polki SM-hopeaa

Hämeenlinnalaista Tawast Cycling Clubia edustava Olli Miettinen ajoi toiseksi cyclocrossin SM-kilpailuissa sunnuntaina Helsingissä. Vuoden 2015 lajin Suomen mestari joutui taipumaan SM-hopealle 20 sekunnin marginaalilla. Suomen mestaruuteen polki Cyclo Visionin Sasu Halme ja pronssille Hypyn Antti Kuitto.

Kilpailurata oli 2,9 kilometrin pituinen ja se kierteli Hietaniemen uimarannan tuntumassa meren rannalla. Juostavia osuuksia reitillä oli kahdet rappuset. Talviset olot ja lukuisat tiukat mutkat edellyttivät vahvaa sekä tarkkaa ajoa ja kilpailun aikana nähtiin useita kaatumisia.

Miettinen ajoi ensimmäisen kierroksen kolmantena, mutta pääsi Kuiton kaaduttua nousemaan kakkostilalle toisella kierroksella. Kahden kierroksen jälkeen Halme oli Miettistä edellä 20 sekuntia ja ero säilyi lähes muuttumattomana kilpailun viimeiset viisi kierrosta aina maaliin saakka.

– Kilpailun ajankohta keskellä talvikautta oli jännittävä, sillä kesän kilpailuista oli todella pitkä aika. Onnekseni olin pystynyt ajamaan Wattbiken avulla virtuaalisesti kilpaa viimeisen kuukauden aikana ja sain kisakunnon esiin kreivin aikaan ennen tätä kilpailua. En ole ehtinyt paljon treenailla kovaa pyöräilyä viime aikoina ja siinä mielessä mestaruustaistelussa mukana oleminen oli iso positiivinen yllätys, tyytyväinen Miettinen myönsi.

Cyclocrossissa pyörä muistuttaa maantiepyörää, mutta renkaat ovat pitävämmät nappularenkaat. Nastarenkaat ovat kuitenkin kielletty ja renkaiden maksimileveys on 33 milliä. Kilpailun kesto on noin tuntia ja kilpailun lopullinen kierrosmäärä päätetään kilpailun aikana kahden ajetun kierroksen jälkeen. Lajin intensiiviseen luonteeseen kuuluvat nopeasti vaihtuvat sijoitukset, ja optimaalinen kisasuoritus tapahtuu ajajan anaerobisen kynnyksen tuntumassa.

– Löysin hyvän ajorytmin kahden kierroksen jälkeen, kun opin radan paremmin. Tajusin tuossa vaiheessa, että mutkiin ei kannata rynnätä kaatuilemaan, vaan riskinotto oli todennäköistä ajan hukkaamista. Kisapyörä pelasi aivan mahtavasti ja sain myös energiatasot ylläpitämällä pidettyä kovaa intensiteettiä aivan maaliin saakka. Triathlon-treenit ovat helpottaneet juoksemaan portaissa vahvasti, eivätkä nämä osuudet eivät sekoittaneet ajorytmiäni. Nämä olivat todella hienot kilpailut ja railakkaasti kannustavaa yleisöäkin oli paikalla paljon, Miettinen nauroi.

Paremmin maastopyöräilijänä tunnettu Miettinen on suunnitellut keskittyvänsä kaudella 2017 pääosin triathlon-tapahtumiin. Suunnitelmissa hänellä on kiertää Finntriathlon-sarjan kilpailut, osallistua maastotriathlonin Suomen osakilpailuun ja taistella myös maastopyöräsprintin (XCE) SM-mitaleista heinäkuussa.

– Uintia pitäisi harjoitella vielä todella paljon. Olen uinnissa nimittäin vielä täysin ummikko, enkä edes malta harjoitella sitä lajia. Tämä kisa oli kuitenkin mainio kauden avaus ja tästä on hienoa jatkaa kautta kohti kesän triathlon-kilpailuja, Miettinen sunnitteli.

Asiasanat

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic