Uutiset

Miettiväinen alpakka on myös näyttelyeläin

Inkalan kartanon alpakkakatras tepastelee vilpoisena huhtikuun aamuna aitauksessaan. Eläimet pitävät hiljaista hyminää ja vaikuttavat mietteliäiltä.

-Niillä on jatkuva nimenhuuto päällä, nauraa alpakankasvattaja Tommi Ylitalo.

Aikuisilla eläimillä on talven jäljiltä paksu turkki, jonka ansiosta ne tarkenivat ulkoilla myös maaliskuun pakkasilla.
Alpakoita kasvatetaan juuri villan takia, mutta maailmalla ne ovat myös suosittuja näyttelyeläimiä. Suomen alpakkayhdistyksen varapuheenjohtaja, hämeenlinnalainen eläinlääkäri Heikki Sirkkola kertoo, että esimerkiksi muualla Euroopassa sekä Australiassa ja USA:ssa näyttelyitä on paljon.

-Ne muistuttavat koiranäyttelyitä eli eläinten ulkonäkö arvioidaan samaan tapaan, Sirkkola sanoo.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä Sirkkolan mukaan alpakoille on myös omia agility-ratoja.

-Alun perin ratoja tehtiin laamoille. Nehän ovat kuormajuhtia, jotka osaavat kulkea hankalassa maastossa ja esimerkiksi esteiden yli. Vähitellen myös alpakankasvattajat innostuivat tästä.

Sirkkola kertoo, ettei temppuilu suju alpakoilta ihan itsestään, mutta ne oppivat helposti.

-Alpakka on viisas eläin.

Maisemanhoitoa ja villaa

Suomessa on tällä hetkellä satakunta alpakkaa. Niistä reilut parikymmentä esittäytyy ensi sunnuntaina Hattulassa Pekolan lavalla järjestettävässä Pohjoismaiden ensimmäisessä alpakka- ja laamanäyttelyssä.

Pekolan näyttelyssä ei temppuilla kilpaa, mutta malliksi esitetään muutama agility-tehtävä. Ulkonäköarvion tekee saksalainen alpakoiden kasvattaja ja tuomarikouluttaja Ilona Gunsser.

Alpakoiden kauneuskilpailussa tarkistetaan muun muassa eläimen sopusuhtaisuus, jalkojen asento ja villan laatu. Miinusta tulee esimerkiksi liian pitkästä alaleuasta, joka ei ole alpakalle pelkästään kosmeettinen haitta, vaan voi vaikeuttaa syömistä.

-Tavoitteena meillä on tehdä alpakoita tunnetuksi ja samalla opettelemme näyttelyn järjestämistä. Tämä on uutta meille ja viranomaisillekin, Heikki Sirkkola sanoo.

Tommi Ylitalo kertoo, että alpakat kiinnostavat ihmisiä.

-Meilläkin puhelin soi viikoittain, kun näistä kysellään.
Sirkkola ja Ylitalo sanovat, että Suomen alpakat ovat vielä lähinnä harrastuseläimiä. Muualla niitä hyödynnetään esimerkiksi maisemanhoidossa.

-Moni pitää näitä siinä hommassa lampaita parempina, sillä nämä ovat hiljaisia, eikä pehmeä sorkka riko nurmikkoa.

Käsityöihmisiä kiinnostaa alpakan villa.

-Sitä oli aluksi tarjolla niin vähän, ettei kehrääminen oikein kannattanut. Nyt kun eläimiä on Suomessa enemmän, Kurussa sijaitseva kehräämö on tehnyt koe-eriä laajempaa tuotantoa varten.