fbpx
Uutiset

Migri arvioi, että Afganistanin maalinjaukseen saadaan selvyyttä ensi viikon alussa

Maahanmuuttovirasto Migri jatkaa Afganistanin palautustilanteen arviointia, ja afganistanilaisten turvapaikkapäätösten tekeminen pysyy keskeytettynä todennäköisesti viikonlopun yli. Migristä arvioidaan STT:lle, että asiasta saadaan lisätietoa ensi viikon alussa.

Migri ilmoitti tiistaina jäädyttävänsä päätösten teon afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista sen jälkeen, kun YK:n pakolaisjärjestö UNHCR linjasi maaraportissaan, ettei Afganistanin pääkaupunki Kabul täytä sisäisen paon edellytyksiä.

Sisäministeri Kai Mykkänen kertoi STT:lle tiistaina, että UNHCR:n suositukset eivät sinänsä suoraan sido Suomea.

– Me toimimme Suomen lakien, EU-direktiivien ja Geneven sopimuksen palautuskiellon tulkinnan pohjalta. UNHCR on kuitenkin meille keskeinen kumppani, jonka asiantuntemusta hyödynnetään Migrissä paljon. Heidän analyysinsä käydään siellä vakavasti läpi, Mykkänen sanoi.

Poliisihallituksesta kerrottiin tiistaina, että palautuksia Afganistaniin ei olla tekemässä lähipäivinä.

Migrin tilastojen mukaan afganistanilaiset ovat irakilaisten jälkeen hakeneet toiseksi eniten turvapaikkoja Suomesta viimeisen 12 kuukauden aikana.

Tuona aikana Migri on tehnyt afganistanilaisten turvapaikkapäätöksiä 1 147 kappaletta. Kielteisen päätöksen on saanut 465 hakijaa.

Asiasanat

Menot