fbpx
Uutiset

Mihin kaupungin keräämät lehtikasat päätyvät?

Hämeenlinnan kaupungin puisto-osaston – nykyisen yhdyskuntarakenteen palvelujen hoito- ja kunnossapitopalvelujen – työntekijät keräävät ja kasaavat nyt syksyllä puistoista ja kadunvarsista valtavia lehtikasoja.

Mihin nämä biomassat päätyvät? Eivät kai sentään Karanojan jätteidenkäsittelyalueen penkkaan, kaupungin puistopuutarhuri Jarmo Palviainen?

-Lehtiä ei viedä lainkaan Karanojalle. Lehdet kerätään Paroisille lumenkaatopaikalle. Siellä ne ovat kasalla ja jossakin vaiheessa ne prosessoidaan ja hyödynnetään. Lumenkaatopaikka on eri paikassa kuin Paroisten jätevedenpuhdistamo. Puhdistamolle ei viedä lehtiä, se on meidän omaa toimintaa.

– Me viedään jätevedenpuhdistamolle vain kukka-astioita, kun ne tyhjennetään. Kukka-astiat menevät puhdistamolle, koska niissä on multaa. Jätevedestä tulevaa kiintoainetta sekoitellaan mm. hiekkoihin ja tehdään multaa, jota myydään. Se on Hämeenlinnan seudun veden omaa bisnestä.

Onko lehtiä pakko kerätä, eikö niitä voisi jättää puistojen reunoille?

– Ei niitä oikein voi jättää. Keväällä niissä on hiekoitushiekat ja kerääminen on vielä hankalampaa lehtimössön joukosta.

Kaupunki siis kuitenkin itse kerää lehdet?

– Sehän on meidän toimintaa, Sehän se ongelma on, Palviainen vastaa.

Kuinka kauheat määrät lehtiä kerätään kaupungilta syksyisin, kuorma-autoilija Olavi Westerlund?

– En osaa kuutioissa sanoa, yhdyskuntarakenteen hoito- ja kunnossapitopuolella puhutaan varmaan sadoista kuutioista. En varmaan kauheasti valehtele, kun sanon, että yhteensä ehkä 500 kuutiota kaiken kaikkiaan.

– Riippuu syksystä paljon, kuinka pitkälle päästään menemään. Jos tulee pakkanen aikaisempaan, määrä jää vähempään.

Kaikkia lehtiä ei saada kerättyäkään?

– Ei saada. Joskus pystyy melkein joulukuulle asti ajamaan koneella lehtiä. Viime vuonnakin jäi paljon maahan ja jäi kasojakin maahan, kun talvi tuli marraskuun 22. päivä.

Menot