Uutiset

Mihin päätyvät pöllityt Jopot?

Kanta-Hämeen poliisille ilmoitettu tänä vuonna jo 60:sta varastetusta Helkama Jopo -trendifillarista, joista suurin osa on kadonnut Hämeenlinnasta ja Riihimäeltä.

Komisario Ilkka Iivarin mukaan kyse on ammattimaisesta toiminnasta.

– Viime kesänä oli samanlainen aalto. Kyse on valtakunnallisesta ilmiöstä, jota analyysiryhmä selvittelee. Pyörävarkauksia vähätellään turhaan, sillä omaisuusarvo on kuitenkin uudessa Jopossa lähes 400 euroa.

Mihin Jopot päätyvät, on toistaiseksi mysteeri poliisille.

– Ovathan ne trendikkäitä ja haluttuja pyöriä nyt. Nettihuutokauppoja ja keltaisia pörssejä varmasti tutkitaan.

– Vaikea kuitenkaan uskoa, että niitä ulkomaille asti vietäisiin. Kun tuolla Virossa käy, niin ei siellä kauheasti pyöräillä, Iivari tuumaa.

Ja jos pyöräilläänkin, niin ei varmaan Jopoilla.


Ei netissä tai lehdissä

Koetetaanpa tehdä hieman amatöörisalapoliisityötä.

Huuto.netistä ei ainakaan valtavaa jälkimarkkinaa hämärille Jopoille löydy. Myytäviä Jopoja löytyy parisenkymmentä, mutta suurin osa ilmoittajista lupaa takuupaperit ja ostokuitit mukaan. Myös Keltainen pörssi vetää vesiperän: Jopoja ei ole myytävänä kuin pari hassua kipaletta. Sen sijaan niitä halutaan ostaa useammassa ilmoituksessa.

Muidenkin lehtien myynti-ilmoituksissa Jopot loistavat poissaolollaan.

Täytyy jalkautua siis kentälle.


Ennen tarjottiin

Pitkän linjan pyöräkorjaaja Jorma Hellstén Myllymäestä myi hiljan käytetyt pyöränsä köntässä uudelle tulokkaalle, Linnan pyöräkorjaamolle.

– Ennen varastettuja pyöriä tarjottiin joka viikko, mutta ei niitä voi ottaa. Jos tarjoajalla ei ole kuitteja, niin tietää kyllä, että pyörä on sataprosenttisesti varastettu, Hellstén sanoo.

– Kerran otin Luonnonhoitotoimistolta pyörän, niin omistaja tuli hakemaan sitä parin päivän päästä.

Kuka varastettuja pyöriä yleensä sitten tarjoaa?

– Noita huumeveikkojahan ne on. Nummella on jengi, Hellstén tietää.


Suomalainen ilmiö

Varastettujen pyörien tarjoajat eivät ole seuranneet yrittäjä Petri Takalan mukaan Linnan pyöräverstaalle Verkatehtaalle.

– Kukaan ei ole kyllä tullut tarjoamaan. Mutta yksi valkoinen Jopo katosi itseltänikin, kun siirsimme pyörävarastoa tänne.

Takala ei myy pyörää ilman papereita ja kahta avainta. Jopojen menekki on kovaa.

– Niitä menee 10-vuotiaista teinitytöistä aikuiseen mieheen.

Uudenpränikän Jopon lähtöhinta on 389 euroa.

– Se on kuitenkin halvin uusista Helkaman malleista. Mutta niin se varmaan on, että Rolls Roycejakin varastetaan vähemmän kuin Toyota Corollia.

– Minulla ei ole mitään käsitystä, mihin pimeät Jopot päätyvät. Jopo on kuitenkin niin suomalainen ilmiö, että vaikea uskoa niitä rahdattavan ulkomaillekaan, Takala pohtii.


Nimet ja tiedot ylhäällä

Huhutaan, että kirpputoreilla voi liikkua joskus hieman lämpöistäkin tavaraa.

Mutta ainakaan Hämeenlinnan suurkirpputorilla ei ole myynnissä ainuttakaan Jopoa.

– Jos nyt ajat Hämeenlinnassa varastetulla Jopolla, se varmasti huomataan, kun on ollut lehtijuttuja. Uskaltaako kukaan myydä tai ostaakaan? kysyy kirpputorin johtaja Pasi Salminen.

Hänen mukaansa hämäräveikkoset usein kyllä tunnistaa.

– Jos joku epämääräinen tyyppi tulee myymään lastia rakennustyövälineitä, niin kyllähän se huomiota herättää. Asiakkaat myyvät tietysti omalla vastuullaan, mutta meillä on aina nimet ja tiedot ylhäällä.

Salminen on hämmästynyt Jopo-katoamisista.

– Jonnekin niitä varmaan viedään, mutta minne? Ihme ilmiö! (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic