Uutiset

Mihin unohtui Sirola-opisto?

Syksyllä 2004 julkistettiin 472-sivuinen teos Vanajan kunnan historia 1860-67.

Vuonna 1986 Vanajan kunnasta suurin osa liitettiin Hämeenlinnaan ja loput Janakkalaan.

Entisenä vanajalaisena luin kirjan mielenkiinnolla, mutten löytänyt Sirola-opiston laajasta toiminnasta minkäänlaista mainintaa.

Saksalainen sijoittaa W. Daugs osti jatkosodan aikana Vanajanlinnan suuren kartanon rakennuksineen, peltoineen, satoine metsähehtaareineen ja Katumajärven rantoineen. Saksalainen omaisuus vihollismaissa, kuten Suomessa, siirtyi jatkosodan jälkeen Neuvostoliitolle ja näin Daugs menetti valtavan omaisuuden Suomessa.

Vanajanlinnan isännäksi Neuvostoliitto, joka luovutti kartanon Suomen kommunistiselle puolueelle tai sen säätiölle. Perustettiin Sirola-säätiö, joka ylläpiti Vanajan kunnassa äärivasemmistolaista Sirola-opistoa.

Näin satoja, ehkä tuhansia suomalaisia koulutettiin vuosikymmenien ajan kommunistisen sosialismin hengessä ehkäpä tulevan neuvosto-Suomen johtotehtäviin. Valtakunnallinen Sirola-opisto oli Vanajan historian suurin oppilaitos (aikuisten sisäoppilaitos). Se nautti myös valtion apua. Opistosta Vanajan uusi historia ei kerro.

Ajan mittaan opiston taloudelliset vaikeudet alkoivat lisääntyä ja lopuksi sen toiminta lakkasi.

Säätiö oli myynyt metsät, mutta Vanajanlinna lähialueineen ja rantoineen oli myymättä. Kauppa syntyi Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Vanajalainen

Hämeenlinna

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic