fbpx
Uutiset

Miinat uhkaavat Suomen paimentolaisia

Aiemmin suhtauduin jokseenkin neutraalisti keskusteluun Suomen jalkaväkimiinojen kieltämisestä.

Nyt olen valaistunut. Kiellettävä ne on ja heti! Suomen paimentolaiset eläimineen ovat alituisessa vaarassa joutua maastossa väijyvien miinojen uhreiksi.

Huolen paimentolaisten kovasta osasta herätti brittiläinen miina-asiantuntija, eläkkeellä oleva prikaatikenraali Paddy Blagden.

Viime viikolla eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana ollut Blagden sanoi Helsingin Sanomien mukaan näin: “Olen ensimmäistä kertaa Suomessa, joten en tiedä, onko täällä paimentolaisväestöä. Mutta juuri tällainen väestö ja heidän eläimensä ovat erityisen alttiita miinoile.”

Hän kertoi myös, ettei ole kovinkaan vakuuttunut siitä, että miinat olisi saatu siivottua tarkkaan maastosta jatkosodan jälkeen.

Niinpä niin. Alituiseenhan me saamme kuulla uutisia, joissa kerrotaan suomalaispaimentolaisten miinaturmista itärajan tuntumassa.

Ei voi kuin ihmetellä brittikenraalin asiantuntemusta ja yleissivistystä. Tämä Blagden muuten johti YK:n miinanraivausosastoa 1990-luvulla.

Taidankin seuraavan kerran karjaa kasvattavan ystäväni tavatessani kysyä, miten tämä Suomen paimentolainen kokee miinavaaran huhuillessaan Mansikkiaan ja Muurikkiaan iltalypsylle.

Ehkä miinoista luopumisesta ja korvaavan asejärjestelmän kalleudesta huolestunut armeija voisi hyödyntää paimentolaistemme karjan erästä lopputuotetta. Kun ei kerran voida tuottaa polkumiinoja liukuhihnalta, aletaan tuottaa liukumiinoja polkuhintaan. Kyllä niilläkin pullamössösukupolven hyökkääjät karkotetaan.

Ennen Blagdenin Suomen-vierailua kuvittelin, että tietämättömyys ja typerät möläytykset ovat Yhdysvaltain presidenttien ja brittipoliitikkojen erikoisalaa. Näköjään myös korkeat upseerit on liitetty joukkoon.

Ei ihme, että tällaisten herrojen johtama armeijoiden yhteenliittymä ottaa alituiseen turpaansa Irakissa paikallisilta sisseiltä. Sanon nimenomaan sisseiltä, sillä he taistelevat omassa maassaan miehittäjää vastaan. Siviilejä pommeillaan tappavat terroristit ovat asia erikseen.

Pommien ainekset nämä terroristit muuten taisivat saada jenkkien tarjottimella ojentamina. YK:n asetarkastajat kertoivat ennen Irakin invaasion alkua mammuttimaisesta räjähdevarastosta, jota pitäisi vartioida erittäin tarkasti. Nyt varasto on tyhjiin ryövätty.

Presidentti Bush on väittänyt, että se tyhjennettiin ennen miehittäjien tuloa. Pari päivää sitten julki tulleen videon mukaan jenkkisotilaat saivat varaston haltuunsa koskemattomana, mutta jättivät ovet auki.

Olisi parempi tällaisten armeijoiden ja etenkin niiden johtajien askarrella liukumiinojen parissa ja jättää vaarallisemmat aseet itseään vastuullisemmille.

Menot