fbpx
Uutiset

Mika Aaltola: "Venäläisen rahan politisoituminen ja kriminalisoituminen ei ole hyvä juttu"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei kuitenkaan usko, että tapaus Airiston Helmi nousee puheenaiheeksi pääministeri Dmitri Medvedevin Suomen-vierailulla keskiviikkona.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on vieraillut Suomessa usein ja oppinut tuntemaan suomalaisen kollegansa Juha Sipilän. Keskiviikkona pääministerit tapaavat taas.

Pinnan alla on jännitteitä. Kauppa ei käy niin kuin ennen. Maakauppa-asiat ja kaksoiskansalaisuus sekä Britannian myrkytystapausten heijastusvaikutukset ovat saaneet hybridi-aikakauden suomalaiset huolestumaan Venäjästä.

Näillä esimerkeillä naapurusten suhteita kuvaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Nyt päälle on tullut vielä operaatio Airiston Helmi. Yksi Venäjän kansalainen on pidätetty sen yhteydessä.

Voisi kuvitella, että asia nousee jossakin muodossa esille, kun pääministeri Dmitri Medvedev saapuu keskiviikkona Suomeen kollegansa Juha Sipilän (kesk.) kutsusta.

Aaltola kuitenkin toppuuttelee. Hänen mukaansa paljon riippuu siitä, mitä tutkinnassa on noussut esille, ja ainakin toistaiseksi tutkinta elää omaa elämäänsä politiikan neuvottelupöytien ulkopuolella.

– Enpä usko, että keissi nousee vierailun poliittiselle agendalle, Aaltola arvelee.

– Vastavuoroisuus maakauppa-asioissa on toki ollut tapetilla, mutta eivätköhän pääministerivierailun asialistat ole tehty aikaa sitten. Yllättävää olisi, jos viikonvaihteen kotietsinnät muuttaisivat listoja. Jos näin kävisi, asia vakavoituisi.

Kaikki bisnekset eivät hyviä bisneksiä

Jo se, että viikonvaihteen tapahtumat ovat saaneet Suomessa runsaasti huomiota, kertoo Mika Aaltolan mielestä huolestuttavasta kehityksestä. Luottamus on hieman järkkynyt rajan molemmin puolin.

– Kaikki kielii turvallisuuspoliittisten jännitteiden noususta. Erimielisyydet ovat lisääntyneet Krimin valtauksen jälkeen, eivätkä kaikki bisnekset Venäjän kanssa ole enää hyviä bisneksiä, ohjelmajohtaja muistuttaa.

– Ei ole hyvä, että venäläinen raha politisoituu ja kriminalisoituu.

Vakoiluepäilys olisi eri asia

Venäjä on toistaiseksi reagoinut Turun saariston kotietsintöihin ja Venäjän kansalaisen pidätykseen varsin maltillisesti. Uutinen on lähinnä vain vahvistettu.

– Pidämme poliisiin yhteyttä, ja pidätetyllä henkilöllä on mahdollisuus ottaa meihin yhteyttä, Venäjän suurlähetystön lehdistöneuvos Natalja Vezhlivtseva kertoi uutistoimisto Ria Novostille.

– Tarpeen tullen annamme hänelle konsulttiapua.

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola arveleekin tapahtumien etenevän tätä rataa eli normaalin diplomatiaprotokollan mukaan.

– Olisi eri asia, jos kyse olisi Norjan tapauksen kaltaisesta vakoiluepäilyksestä. Siihenhän Venäjä on reagoinut aika rajusti.

Menot