Uutiset

Mikä ihmeen hormiturvamies?

Keski-Häme-lehdessä mainostaa ”Hormiturvamies”, joka varoittaa tarkastamattoman hormin olevan paloturvallisuusriski.

Hormiturvamies lupaa tarkastaa veloituksetta talojen savupiiput ja kertoa tarvittavat korjaustoimenpiteet. Ilmoituksen takaa löytyy lahtelainen Piipputaito Oy.

Mikä tällainen hormiturvamies oikein on, projektipäällikkö Pertti Rinne?

– Ihmiset eivät tiedä, että tämäntyyppistä palvelua on olemassa. 1950-luvun taloissa, ja nuoremmissakin, ovat hormit jo niin kuluneet, että muurauslaasti on muuttunut takaisin hiekaksi. Piippu voi olla enää kasa tiiliä.

– Me tarkistamme piiput hormikameralla tai savutestillä. Savutesti on erittäin hyvä konsti todeta vuodot. Jos hormi on vaurioitunut ja vuotaa naapurihormeihin, vuotoa tapahtuu todennäköisesti myös välikattoon ja laipioihin, mikä aiheuttaa tulipaloriskin, Rinne varoittaa.

Eivätkö tavalliset nuohoojat tarkkaile hormien kuntoa?

– Nuohoojat tekevät hyvää työtä, mutta he puuttuvat asioihin vasta, kun vaurio on jo olemassa. Me teemme toimenpiteitä ennaltaehkäisevästi. Öljylämmitteisissä taloissa laitamme hormin sisään haponkestävän putken ja puulämmitteisissä teemme saneerauksen keraamisella massalla, jolla on kyky tunkeutua halkeamiin ja muurata piippu uudelleen sisäpuolelta.

Mistä asiakas tietää, ettette ehdota toimenpiteitä turhaan? Velvoittaako ilmainen tarkastus johonkin?

– Ei velvoita. Olisi ihan naurettavaa ehdottaa korjausta, jos hormi on kunnossa. Näytämme asiakkaille digikuvat hormin sisältä ja osoitamme vauriot, Rinne lupaa.

Pystyykö hormin vaurioita toteamaan omin silmin ilman kuvauksia?

– Ei välttämättä, kyllä hormi täytyy varta vasten tutkia.
Onko palvelulla ollut kysyntää Ydin-Hämeen seudulla? Toimitteko muuallakin Hämeenlinnan seudulla?

– On ollut runsaasti kysyntää. Kyllä me tulemme kauemmaksikin, Rinne sanoo.

”Kannattaa vertailla”
Nuohoojamestari Juha Tuomi Hämeenlinnasta, kartoittavatko perinteiset nuohoojat paloturvallisuusriskejä?

– Se kuuluu automaattisesti tehtäviin. Itse tarkastelen visuaalisesti ja jos epäilen vauriota, teen savukokeen. Kun on 38 vuotta katsellut piippuihin, osaa jo aika hyvin sanoa, missä kunnossa hormi on.

– Voi olla vaikka sata vuotta vanha piippu, eikä mitään sanomista. Toisaalta läpipoltettu tiilikään ei kestä 1300 asteen nokivalkeaa kuin tunnin tai kaksi ennen kuin alkaa syntyä hiushalkeamia, Tuomi tuumaa.

Kuinka paljon nuohooja veloittaa paloturvallisuustarkastuksesta?

– Matkakorvauksen ja aikaveloituksena noin 48 euroa veroineen.

Mitä mieltä olet Hormiturvamiehen tarjoamista palveluista?

– Putkittamisella piipun tilanne voi mennä vielä huonommaksikin. Suin päin ei kannata kaikkiin tarjouksiin tarttua, vaan vertailla ja keskustella aina myös nuohoojan kanssa, Tuomi kehottaa. (HäSa)