Uutiset

Mikä ihmistä estää tekemästä sitä mitä hän haluaa?

Tuttu tunne? Haluaisit tehdä kaikenlaista sekä töissä että kotona, mutta et syystä tai toisesta pysty.

Mikä estää tekemästä mitä haluaa, työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka?

– Aika usein emme yksin voi päättää tekemisistämme, vaan olemme toisistamme riippuvaisia, työyhteisön tai perheen jäseniä. Paljon voimme kuitenkin itsekin vaikuttaa, jos keskustelemme ja sovimme yhteisesti pelisäännöistä niin kotona kuin työssäkin. On tärkeätä, että meillä on unelmia, ne virkistävät. Ja aikaa myös niiden toteuttamiseen.

Voiko töissä tehdä mitä haluaa?

– Jokaisella on oma perustehtävänsä, mutta tokihan sitä voi ”tuunata”, muokata mieleisekseen. Se lisää innostusta ja siten myös tuloksellisuutta. Voisinko ottaa uusia tehtäviä, jättää jotain pois omastani tai tehdä vaikka enemmän yhteistyötä jonkun mukavan ihmisen kanssa?

– Kannattaisikin mennä keskustelemaan esimiehensä kanssa omista toiveistaan. Tätä keskustelua käydään liian vähän.

Mitä velvollisuus tarkoittaa?

– Velvollisuus tarkoittaa sitä, mitä meidän kuuluu tehdä jonkin säädöksen tai sopimuksen perusteella. Esimerkiksi meillä on velvollisuus tehdä työtä, pidättäytyä loukkaamasta toisia ihmisiä ja maksaa veroja. Mutta kuka sen velvollisuuden meille asettaa? Moraalimme sanelee velvollisuuksien sisällön.

Milloin ihmisellä on oikeus tehdä, mitä hän haluaa?

– Terveeseen itsetuntoon kuuluu, että ihminen kuuntelee itseään ja myös toteuttaa toiveitaan eikä ole ainoastaan ”navigaattorin” ohjattavana.

– Ajattelisin näin, että niin pitkälle on oikeus tehdä omien halujensa mukaan, kun ei kävele kanssakulkijoiden yli ja loukkaa heitä, työkaveria, aviopuolisoa, ystävää. Yksinelävällä on tietysti enemmän mahdollisuuksia tällaiseen, mutta toki hänkin on muista riippuvainen.