Uutiset

Mikä lapselle nimeksi?

Mahdollisen uuden uljaan suurkunnan nimestä on käyty kalabaliikkia toreilla ja taloilla. Onpa siitä kirjoitettu jo tämän lehden pääkirjoituspalstallakin.

Ajatellaan, että koska hämeenlinnalaiset ulkokuntalaisten mielestä vaikuttavat ylpeiltä ja asioiden hoitokin on niin ja näin, niin uuden kunnan nimenkin pitää olla joku muu.

Uudeksi nimeksi on esitetty esimerkiksi edesmennyttä Vanajaa, taruhohtoista Vanain kaupunkia tai Vanajanlinnaa.

Minun mielestäni nimen pitää olla ehdottomasti Hämeenlinna. Varsinkin janakkalalaiselle Hämeen linna on tärkeä.

Hämäläiset asuvat Hämeessä ja hämäläisillä tulee tietysti olla linna pääkaupunkinaan.

Nimi Hämeen linna on tunnettu ainakin jo toisen ristiretken ajoilta. Melko perustellusti voidaan pitää totena, että ensimmäinen Hämeen linna tehtiin Hakoisten linnavuorelle kunnostamalla vanhaa linnavuoren linnoitusta.

Löydöt esineistä ja rakenteista osoittavat, ettei kyseessä ole ollut vain niin sanottu tavallinen pakolinna. Se on rakennettu paljon uudemmalla keskiaikaisella rakennustavalla esilinnoineen ja päälinnoineen. Kerkkosen Janakkalan historian mukaan Hakoisten kartanoa on vielä 1600-luvulla asiakirjojen mukaan kutsuttu vanhaksi Hämeenlinnaksi.

Ruotsin vallan aikana nimi Hämeenlinna tuli tutuksi ympäri Pohjolaa. Myös Venäjän vallan aikana kaupunki ympäristöineen oli esillä. Itsenäisen Suomen kansallismaisemia, – rakennuksia ja henkilöitä näkee Hämeessä ja Hämeenlinnassa.

Nykyään Hämeenlinnan kaupunkia arvostavat enemmän vieraat ulkomaalaiset esimerkiksi Keski-Euroopasta kuin me läheltä asioita seuraavat. Hämeenlinna-malli on monelle ainakin nimenä tuttu. Se antaa positiivisen vaikutelman. Mitä se oikeasti on, onkin jo toinen juttu?

Pitäisikö meidän luopua vanhasta tunnetusta historiallisesta nimestä ja ottaa käyttöön joku uusi tuntematon nimi? Pitäisikö meidän aloittaa uuden nimen johdosta kallis markkinointi osoittaaksemme, missä asumme ja mitä teemme? Ei tarvitse.

Nimi on hyvä, tunnettu ja historiallisesti perusteltu. Elikkä jos joskus suurkunta tulee ja minulta kysytään, missä asun, vastaan ylpeästi olevani kotoisin hämäläisten maalta Turengista, joka kuuluu Hämeenlinnan seudun suurkuntaan ruåts. Tavastehus.

Hoosalmi

rehtori

Janakkala