Uutiset

Mikä mättää Janakkalan viherrakentamisessa?

Puutarha-ala kasvaa jättiaskelin. Kansalaiset ovat huomanneet kauniin ja vehreän ympäristön merkityksen hyvinvoinnilleen, ja se näkyy kaupan myyntiluvuissa.

Siksi olettaisi myös suurten kauppayhtymien seuraavan ajan merkkejä ja arvostavan asiakkaitaan niin, että se näkyisi myös kauppaliikkeitten ulkopuolella, paikoitusalueilla. Näin ei kuitenkaan läheskään aina ole laita.

Kaupungit toki huolehtivat imagostaan ja vaativat viherrakentamiseenkin laatua, mutta toisin on kaltoin kohdelluissa maaseututaajamissa.

Turenkiin lämpimästi tervetulleiksi toivotettujen Lidlin ja Tarjoustalon & Valintatalon parkkialueet ovat ankeat ja rumuudessaan suorastaan mielipahaa herättävät. Osana kylän keskeisintä elinympäristöä alueiden viherrakentamisen taso on kaukana siitä, mitä suurin osa asukkaista toivoo.

Sen tähden kysynkin, miksi Pertti Helmisen ja allekirjoittaneen, kuntalaisille laadukkaampaa elinympäristöä takaava aloite muutokseksi kunnan rakennusjärjestysäännöstöön tyrmättiin kerran toisensa jälkeen?

Asettavatko rakennuttajat viherrakentamisen suhteen ehtoja paikkakunnalle tulolleen? Ehdotus vääriltä henkilöiltä? Joku syyhän täytyy olla, kun kyse kuitenkin on kuntalaisen hyvästä.

Valtuuston kokouksessa 6.10.2003 valtuutetuista kahdeksan, vihreät, vasemmistoliitto, Timo Koskinen ja kristillisten Päivi Valkoniemi olivat muutosehdotuksen kannalla (= piha-alueen käyttö ja istutukset osoitetaan asemapiirroksessa, jota rivitalojen yleisten osien, sekä kerros- ja liikekiinteistöjen osalta täydennetään erityisellä vihersuunnitelmalla työselityksineen) kun taas loput 34 hyväksyivät teknisen lautakunnan esityksen ”luottaen rakennusvalvonnan harkintaan”.

Esimerkit osoittavat, että rakennusvalvonnan harkinta ei toimi. Ja rakennuttajat edelleen saavat siis viis veisata siitä, millaisessa ympäristössä kuntalaiset liikkuvat ja ostoksiaan tekevät.

Janakkalan päättäjille esitän opintomatkaa Janakkalan kunnan pääkirjaston kotiseutuosastolle, jossa on tarkoin dokumentoitu lehtileikkein, dioin ja valokuvin Turengin ja osin Tervakoskenkin taajaman maisemia ennen ja jälkeen vuosina 1983-2000 järjestettyjä vihertalkoita. Tämä vain siksi, että päättäjät kenties huomaisivat, että kohta olemmme samassa tilanteessa kuin aloitusvuonna 1983…

Samalla toivon, että päättäjät ryhdistyisivät ja tekisivät tarvittavat muutokset rakennusjärjestyssäännöstöön, lisäyksellä, että vihersuunnitelmia tarkistettaessa mukana ovat kunnan viheralan ammattilaiset.

Marja-Leena Nieminen

vihertyöryhmän puheenjohtaja ja jäsen 1983 – 2000

Janakkala

Päivän lehti

25.5.2020