Uutiset

Mikä-mikä -maassa lasten ei tarvitse kasvaa aikuisiksi

Hausjärven Ryttylän koulu päätti tänä vuonna laittaa kevätjuhlansa uusiksi ja toteuttaa kevätjuhlamusikaalin.

Kahdeksan opettajan voimin valmistui Peter Pan -aiheinen musikaali. Koulun parista sadasta oppilaasta noin puolet osallistui musikaalin tekoon.

– On kivaa tehdä kaikkien kanssa yhteistyötä. Muuten eri luokilla olevat eivät kauheasti ole yhdessä, kuudesluokkalainen Tytti Pönni kertoo.

Yhteistyö luokkien välillä on sujunut projektin aikana hyvin. Musikaalin lauluja on harjoiteltu jo pidemmän aikaa, mutta kaikkien musikaalitähtien yhteiset harjoituskerrat aloitettiin vasta pari viikkoa sitten.

Pojatkin saavat tanssia

Musikaali on hyvin tanssipainotteinen. Kuudennen luokan tyttöjen jo perinteeksi muodostuneen tanssin ohella myös neljäs- ja kuudesluokkalaiset pojat ovat päättäneet pistää tanssiksi.

Pojat esittävät aidon polynesialaisen tanssin, joka opittiin jo viime vuoden puolella Ryttylän Renessanssi -tapahtuman yhteydessä.

Kuudesluokkalainen Iiro Hurme ei näe mitään syytä siihen, miksei pojatkin voisi tanssia.

– Olemme välitunneillakin vähän tanssia harjoitelleet, Hurme sanoo.

Myös neljäs- ja kuudesluokkalaiset tytöt oppivat merenneitotanssinsa viime vuonna. Tytöt ovat kevään aikana harjoitelleet itsenäisesti.

– Pienellä ryhmällä on helpompi harjoitella. Mutta on kiva, kun on isoja ja pieniä oppilaita yhdessä, kuudesluokkalainen Sanni Alanko sanoo.

Yhteisöllinen idea

1.-2. luokan opettaja Antti Niskanen suunnitteli pääasiassa musiikit esitykseen. Kappaleet sovellettiin eri musiikinkirjoista, ja musikaalissa ne esittää yksi koulun neljästä bändikerhon bändistä.

Roolit valittiin vapaasti. Esimerkiksi kaikki ne, jotka halusivat olla Peter Pan, saivat myös olla Peter Pan. Musikaalissa nähdäänkin kahdeksan erinäköistä ja -kokoista Peter Pania.

Niskasen luokalla oleva Suvi Ahtinen esittää musikaalissa intiaania. Hän pääsee sekä soutamaan kanoottia että tanssimaan.

– Musikaalin tekeminen on ollut kivaa. Mummikin tulee katsomaan kevätjuhlaa, Ahtinen kertoo iloisena.

Yksi musikaalin ohjaavista opettajista, Ulla Ollila-Perälä, pitää tärkeänä, että aiempia kokemuksia hyödynnetään ja pienessäkin roolissa oleva huomioidaan.

– Vaikka on pienikin rooli, osallisuuden kokemus antaa uskallusta ryhtyä toimeen, Ollila-Perälä toteaa.

Niskasen mukaan tekeminen on ollut mukavaa myös opettajille.

– Antoisaa tämä on ollut. Tämä on sellainen yhteisöllinen idea. (HäSa)