Kolumnit Uutiset

Mikä on tämä kova ja kulmikas paketti?

Vein päivänsankarille lahjan. Paketti oli lapsen kätösissä lupaavan kova ja kulmikas. Sisältö ei tainnut vastata odotuksia. Se oli kirja.

Nykyajan kolmivuotias toivoo saavansa paketeistaan puimureita tai prinsessoja. Kova ja kulmikas on hänenkin käsissään usein puhelin tai tabletti.

Sanat ja tarinat löytyvät ihan jostain muualta kuin kirjan kansien välistä. Pikkulasta on helpompi viihdyttää traktorivideolla kuin lukemalla Pupu Tupunaa.

Vanhana lukutoukkana olen hyväksynyt vuosia sitten sen, että lukutottumukset ovat muuttuneet.

Teini tutustuu klassikkotekstiin mieluummin elokuvana eikä painettuna sanana. Äidinkielenopettajan vaatiman kirjallisuusanalyysin voi minun puolestani tehdä liikkuvasta kuvasta, enkä luettaisi 15-vuotiaalla Tuntematonta sotilasta tai Puhdistusta. Painoarvoa ansaitsee se, että tulkitsevaa lukutaitoa tarvitaan entistä enemmän viihteen ja sosiaalisen median kyllästämässä maailmassa.

Koululainen on pulassa kokeen esseevastausten äärellä tuskaillessaan, ellei osaa rakentaa pitkiä ja pohtivia vastauksia. Heikko ja haparoiva lukija ei välttämättä pääse tenttitilanteessa edes vastaamisen alkuun, kun ei ymmärrä kysymysten ydintä.

Tiedoteviidakossa tai lomakkeita täyttäessä kompastuu, jos arjen lukutaidossa on puutteita.

Ala- ja yläkoululaisia hemmotellaan kouluissa piipahtelevilla kirjastojen kirjavinkkareilla. Vinkkarit tuputtavat nuorisolle täsmälukemista. Monen nuoren lukijan innostunut taival kirjallisuuden poluilla on alkanut oikeaan osuneesta kirjavihjeestä.

Voisiko kirjavinkkausta laajentaa neuvolaikäisille? Tai toki heidän vanhemmilleen tai isovanhemmille. Mielestäni ei olisi hassumpi ajatus kirjakylvettää vauvoja ja taaperoita luovuuden ja leikkisyyden nimissä.

Lukemattomuus periytyy. Jos lapsi ja nuori ei ole kirjojen tuttava, ei hän osaa ohjata aikanaan niiden maailmaan omaa jälkikasvuaankaan.

Kuvataidetta ja musiikkia on tarjolla monessa muodossa vaikka minkä ikäisille lapsille. Sormiväreillä leikittelyn sijasta tämä mummo lähtisi mielellään lastenkirjallisuuden perinteistä ammentavaan tapahtumaan lainavauva kainalossa. Ja sinne kirjaneuvolaan.

Vuoden tärkein lahjahössötys odottaa jo nurkan takana. Ai mitäkö aion sujauttaa lapsosten ja nuorison paketteihin? Kirjoja.

Ensimmäiset joululahjaopukset on hankittu.

Päivän lehti

18.2.2020