Uutiset

Mika Sompin "tavoitteellinen kuntoilu" tuotti voiton Aulangolla

Joroisten monipuolinen kestävyysurheilija Mika Somppi, 45, oli triathlonin perusmatkan nopein Ahvenistolla, kun 150 kuntoilijaa mitteli voimiaan itseään ja vähän toisiaankin vastaan lauantaina.

Somppi käytti perusmatkaan (1500 metriä uintia, 40 km pyöräilyä ja 10 km juoksua) aikaa 2.08.12 ja kukisti yli kahdella minuutilla Turun Urheiluliiton Arto Lindholmin, joka johti uintiosuuden jälkeen. Juoksussa hetkeksi kakkoseksi noussut Tampereen Triathlonin Henri Vähä-Ypyä oli kolmas.


Ratkaisu ?pyöräilyosuudella

-Ihan ok kisa. Alun perin pelkäsin, saanko vahvinta lajiani pyöräilyä hyödynnettyä täällä riittävästi. Pystyin hyödyntämään pyöräilyäni, sillä olin uinnin jälkeen kolme minuuttia kärjestä. Monen ohituksen jälkeen sain pyöräilyn puolivälissä Lindholmin kiinni ja sain jätettyä hänet, kertoi Somppi.

Somppi on kolminkertainen yleisen sarjan Suomen mestari. Hän vei mestaruuden perus- eli olympiamatkalla Kuopiossa vuonna 1994, jolloin mukana oli valtakunnan koko huippukaarti alkaen Pauli Kiurusta ja Teemu Vesalasta. Seuraavina vuosina Sompin kaappiin tulivat myös sprintin (1995) ja puolimatkan (1996) SM-kullat.

-PM-triathlonissa olin muutaman kerran kuuden sakissa. Varsinainen ura loppui, kun ekonomin opinnot oli saatettava loppuun. Urheiluni on yhä tavoitteellista kuntoilua, johon kisat tuovat tavoitteen. En muuten saisi harjoiteltua täysillä, Somppi kuvaili.

Joroisten tämän kesän kisassa Somppi nappasi 45-vuotiaiden SM-kullan puolimatkalla neljän ja puolen tunnin vauhdilla. Sompin mukaan paras terä on löytynyt vasta Joroisten kisan jälkeen.

-Viime kesät ovat olleet ihanteellisia triathlonille. Triathlon ei ole kiva laji viileällä säällä, Somppi huomautti.


Lindholm löysi ?uuden juoksuvaihteen

Kisan kakkonen Arto Lindholm, 39, on lajin tuttuja menestyjiä, sillä hän voitti Suomen mestaruuden pikamatkalla vuonna 1999. Nykyisin perheellinen mies treenaa huomattavasti pienemmillä määrillä kuin huippuvuosina.

-Kun Somppi sai minut pyöräilyosuudella kiinni, hän meni heittämällä ohi. Juoksun alussa vielä Vähä-Ypyä ohitti minut, mutta ohitin hänet myöhemmin. Huomasin, että juoksu kulkeekin eikä tarvinnut erityisesti kiristää, Lindholm sanoi.

Henri Vähä-Ypyä, 37, oli tyytyväinen kisaansa, sillä hän oli tasaisesti kärkitriossa koko kisan ajan. Vähä-Ypyän vauhti ei hiipunut juoksussa vaan Lindholm löysi uuden vaihteen.


Epäselvyyksiä ?reitistä

Naisten perusmatkan ykkönen oli uutta tammisaarelaisseuraa, SC Raseborgia, edustava Henrika Malmström, 30.

-Rata oli vähän epäselvä. Luulin, että minulla oli vielä juoksua jäljellä. Mutta kuntokisassa ei voi vaatiakaan liikaa. Mukava ja hyvä keli. Muutama kannustikin minua matkalla. Otin kisan hiukan harjoituksena, rennosti ja kivasti nautiskellen, kuvaili Malmström.

Sprinttimatkan (300 metrin uinti, 20 km pyöräilyä ja 5 km juoksua) nopein oli Helsingin Ilkka Toiviainen, mutta hän ilmoitti heti, että hänet on hylättävä pyöräilysekoilun takia. Hän pyöräili alimatkan. Muutkin olisivat tarvinneet parempaa opastusta.

Pikamatkan ykkönen oli Helsinki Triathlonin Esko Lahti, 26, joka selvisi matkasta ajassa 1.00.19. Naisten pikamatkan voittaja oli TT226:n huippunimi Venla Koivula, joka käytti aikaa 1.01.56.

Täyden matkan SM-kisa starttaa sunnuntaina klo 7.00. Puolimatka käynnistyy puoli tuntia myöhemmin. Kilpailijoita on myös sunnuntaina 150. (HäSa)