fbpx
Uutiset

Mikä vei sormista värin ja tunnon?

Kylmä tuulahdus ja sormet tai varpaat muuttuvat yhtäkkiä vitivalkoisiksi. Samalla niistä pakenee tunto. Kestää minuutteja, ennen kuin väri alkaa vähitellen palautua normaaliksi. Pistelee ja kivistää.

Mistä oikein on kysymys, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Terveystalo Pulssista Turusta?

– Kyse on valkosormisuudesta eli Raynaudin ilmiöstä, jonka kylmä saa aikaan. Verisuonet supistuvat voimakkaasti, jolloin sormet tai varpaat muuttuvat vitivalkoisiksi. Vähitellen väri alkaa muuttua sinertäväksi ja lopulta sormet tai varpaat punottavat ja voivat turvotakin. Samalla ne voivat tuntua jäykiltä ja kömpelöiltä.

– Kohtaus on vaaraton ja melko yleinen. Nuorilla naisilla jopa 20 prosentilla on todettu valkosormisuutta. Valkosormisuutta on myös miehillä, mutta naisilla selvästi enemmän.

– Jos oireet alkavat myöhemmin aikuisena, kannattaa tutkituttaa, onko oireilun taustalla jokin muu sairaus.

Mikä laukaisee kohtauksen?

– Valkosormisuuden saattaa aiheuttaa pienikin lämpötilan nopea muutos. Joskus kohtaus tulee esimerkiksi uidessa, jos vesi on vähän viileää. Kohtauksen voimakkuus on hyvin yksilöllistä.

– Kylmältä kannattaa suojautua lämpimillä vaatteilla. Oireita saattaa pahentaa tupakointi, stressi tai tärinätyö.

Mikä on paras tapa toimia valkoisten sormien yllättäessä?

– Kannattaa hakeutua lämpimään mahdollisimman nopeasti. Jos mahdollista, kädet voi laittaa lämpimään veteen. Hieronta sen sijaan voi olla haitaksi. Sormien liikuttelukaan ei välttämättä auta, sillä kyse on kohtauksesta, joka menee ohi itsestään.

– Verisuonia laajentavaa lääkehoitoa voidaan kokeilla joskus, jos oireet ovat kovin hankalat ja kohtaukseen liittyy voimakasta kipua.

Elina Pajunen

Askarruttaako jokin asia? Lähetä kysymyksesi teema@lannenmedia.fi

Menot