Uutiset

Mikael Koivunen pääsee testaamaan vauhtiaan nuorten olympiafestivaaleilla

Ahveniston Ampumahiihtäjien 17-vuotias Mikael Koivunen pääsee kokemaan ensi viikonlopusta lähtien arvokisojen huumaa. Koivunen valittiin Suomen joukkueeseen Tshekissä Liberecissä järjestettäville Euroopan nuorten olympiafestivaaleille. Ampumahiihtäjä matkustaa paikalle lauantaina.

– Kisoihin on hieno lähteä mukaan. Ainakin siellä näkee, missä maailman huiput menevät ja mikä on oma tasoni, Koivunen miettii.

Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF) on Kansainvälisen Olympiakomitean alainen tapahtuma, jossa eri lajien urheilijat pääsevät mittaamaan tasoaan toisiaan vastaan. EYOF on olympialaisten tavoin monilajitapahtuma avajaisineen ja valoineen, jossa lajien kirjo vain on pienempi. Tällä kertaa talvipäivillä on mukana ampumahiihdon lisäksi lumilautailu, alppi- ja maastohiihto, jääkiekko, mäkihyppy, taitoluistelu ja yhdistetty. Ampumahiihtäjiä Suomesta lähtee seitsemän (4 poikaa ja 3 tyttöä).

– En ole vielä ehtinyt hirveästi ajatella esimerkiksi avajaisia, enkä tiedä pääsenkö katsomaan muiden lajien kilpailuja. Niitä olisi kyllä hieno mennä katsomaan, AAH:n lupaus sanoo.

Kovat kilpailut
Ampumahiihtäjillä on Liberecissä ohjelmassaan 12,5 kilometrin normaalimatka ja 7,5 kilometrin pikakilpailu. Lisäksi kilpailuissa on sekaviesti, joka saattaa olla myös kahden lajin kilpailu.

– Voi olla, että sekaviestissä kilpailevat ampumahiihtäjäpojat ja maastohiihtotytöt, Koivunen kertoo.

Liberecin lenkeistä Koivusella ei vielä ole juurikaan tietoa.

– Varmasti siellä on aika hyvin ylämäkiä, kun Liberecissä kilpaillaan myös maailmancupissa.

Kilpailuiden tasokin on varmasti kova. Norjan joukkueessa on mukana ainakin sunnuntaina Presque Islen miesten maailmancupissa kuudenneksi sijoittunut Tarjei Bö.

Omassa valmistautumisessaan Koivunen on ottanut Tshekin reissun huomioon.

– Pari viikkoa sitten lisäsin treeneihin tunteja, ja nyt niitä on vähennetty, hän kertoo.

Viimeinen viikonloppu ennen lentoa Tshekkiin sujui mallikkaasti. Koivunen napsi M19-sarjan ykköstilat sekä lauantaina Kärkölässä että sunnuntaina Oripäässä käydyissä kansallisissa kilpailuissa.

Uudessa sarjassa
Ensimmäistä vuottaan 19-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Koivunen ei yllättänyt valinnastaan.

– Ei se yllätyksenä tullut, sillä karsintakilpailut sujuivat hyvin. Kontionlahdella en vielä onnistunut, mutta Kauhajoella ja Jalasjärvellä meni hyvin. Sieltä oli saldona viides sija ja voitto, Koivunen muistaa.

Marraskuussa 18 vuotta täyttävä Koivunen oli hyvässä iskussa jo kesän ampumajuoksuissa, joten talvenkin menestys on ollut odotettua.
– Kesällä kilpailin vielä M17-sarjassa, jossa voitin ampumajuoksun SM-kisat. Talveksi siirryin sitten 19-vuotiaisiin.

Siirtyminen vanhempien sarjaan tarkoitti sitäkin, että Koivunen hiihtää ensimmäistä talveaan ase selässä.

– Ei se juurikaan ole kilpailemista muuttanut, ehkä vähän helpottanut, kun asetta ei tarvitse ottaa mistään telineestä. Vähän se selässä painaa, mutta merkittävästi, Mika Hakalan valmentama urheilija sanoo.

Liberecin olympiafestivaalit osuvat samaan aikaan Ahveniston Ampumahiihtäjien järjestämisen nuorten SM-kisojen kanssa. Koivunen aikoo kuitenkin ehtiä sunnuntaina moottoriradalla järjestettävään pikakilpailuun.