Uutiset

Mikäs tässä on ollessa, syksy on ihanaa aikaa!

– Mikäs tässä on ollessa. Meitillehän tämä syksy on ihanaa aikaa. Joskus jo saatu tähän aikaan jo palella ja hyppiä tasajalkaa pakkasella, arvioi syyskelejä torimyyjä Reino Leppänen Hämeenlinnan torilla.

Mikäli torilla esitetyt mielipiteet voi yleistää, ovat kaupunkilaiset nauttineet harvinaisen lämpimästä ja kuivasta syys-lokakuun vaihteesta, joka tilastotietojen mukaan on keskilämpötilaltaan lämpimin 45 vuoteen. Leppänen tosin pohdiskelee, onko kasvihuoneilmiöllä osuutta asiaan.

Kukaan ei tunnustanut torikierroksella kaipaavansa syyssateita. Kahvi-Jussin telttakahvilassa istuskelijat eivät myöskään ole ehtineet haikailla lämpölamppua, kun asteita on ollut liki kaksikymmentä.

– Tässä voi istua pari tuntiakin ja lukea lehtiä, kertoo Raimo Nylund lehtensä takaa.

Samassa pöydässä istuva Kalevi ”Kalle” Väänänen kertoo puolestaan nauttineensa syysauringosta juuri toissapäivänä istumalla auringonpaisteessa pari tuntia.

– Nyt on ollut peräjälkeen kolme hyvää syksyä. Nämähän ovat parempia ilmoja kuin kesähelteet, Väänänen vertailee.

Hyvät pyöräilykelit jatkuvat

Raimo Nylund kertoo haravoineensa toissapäivänä kolme säkillistä lehtiä, mutta haravointiurakan loppua ei siitä huolimatta ole vielä näköpiirissä. Kun lehdet loppuvat kotoa, on aika siirtyä mökille haravoimaan.

– Olisi niitä tänäänkin, jos haluaisi haravoida, Nylund sanoo.

Syksystä hän on nauttinut myös hirvimetsällä Rengossa, jossa on tullut käytyä kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Hänen mukaansa puiden tuuhea lehvästö ei sinänsä haittaa metsästystä, mutta lämmin ilma ei välttämättä ole hirvenlihan säilyvyyden kannalta hyvä.

– Samoilla reissuilla on hyvä noukkia suppilovahveroita.

Kukostensyrjässä asuva Erkki Lehtinen on nautiskellut kauniista syksystä polkupyöräretkillään, joille mittaa kertyy kymmeniä kilometrejä.

– Nyt on ollut hyvät kelit ajella. Lähden usein aamulla ja palaan iltapäivällä. Tässä Hämeenlinnan ympäristössä ajelen, mutta kohta lopetetaan, kun tulee kylmä, hän kertoo.

Haravointiurakkaa hän ei vielä ole aloittanut, vaan sanoo odottavansa, että lehtiä kertyy maahan lisää.

– Kyllä siellä kotona vaimoihminen on haravointia jo aloitellut, hän tosin tunnustaa.

Suppilovahveroita riittää vielä

Torimyyjä Eila Myllymäki kertoo, että kantarelli- ja puolukkakausi alkaa olla ehtoopuolella. Puolukat alkavat pehmitä ja uusia kantarelleja ei metsistä enää juurikaan löydy.

– Suppilovahveroita riittää vielä, sillä ne kestävät vähän pakkastakin, Myllymäki tietää.

Hän on myyntipöydän takana pukeutunut villapaitaan ja toppaliiviin, vaikka ilma on kohtuullisen lämmin.

– Minulla on aina runsaasti päällä. En enää riskeeraa mitään, vaikka eilen piti kyllä riisua ihan t-paidalle, hän kertoo vuosikymmenten kokemuksen opettamana.

Nordean seinässä oleva mittari näytti keskiviikkona peräti 22 astetta ja torstainakin 17:ää, mutta Myllymäki epäilee, että niissä taisi olla jokunen aste liikaa.

Sieniostoksilla torilla käynyt saksalainen Sabine Welt sanoo, että Suomen vuodenajat ovat olleet hänen perheelleen toistaiseksi hyvin suotuisia. Perhe tuli Suomeen vajaa vuosi sitten, kun mies sai työkomennuksen Valiolle Turenkiin.

– Viime talvi ei ollut kovin kylmä, kesä oli lämmin ja nyt sanot, että syksykin on tavallista lämpimämpi. Emme voi valittaa, hän naurahtaa. (HäSa)

Päivän lehti

25.1.2020