fbpx
Uutiset

Mikko Alatalo jättää eduskunnan – musisoiva poliitikko ei koe kuitenkaan olleensa sylkykuppina

Keskustasta tuli jälleen yksi luopuja, jo kahdeksas veteraanipoliitikko. Ratkaisu syntyi tällä viikolla. Edustajavuodet olivat Alatalosta upeita.
Mikko Alatalo (kesk.) on tullut tunnetuksi muun muassa sujuvamman liikenteen puolestapuhujana.

Neljännen kauden kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) jättää eduskunnan. Alatalo kertoi ratkaisustaan hetki sitten Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä.

Hän on jo kahdeksas keskustan veteraanipoliitikoista, joka on ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Perjantaina moninkertainen ministeri, eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoi uransa Arkadianmäellä olevan ohi. Hän ei sulkenut ovea mahdollisuudelle, että hän pyrkisi vielä Euroopan parlamenttiin.

Ennen Alataloa ja Pekkarista keskustan vanhat isännät Seppo Kääriäinen, Tapani Tölli, Niilo Keränen, Markku Rossi, Timo Kalli ja Kauko Juhantalo ovat kertoneet, etteivät asetu ehdolle.

Osa eduskunnan jättävistä on arvostellut politiikan nykytilaa.  Se on tullut pinnalliseksi ja lyhytjännitteiseksi. Osa kokee olevansa sylkykuppina. Myös jatkuva sosiaalisen median vahtiminen ja siellä vaikuttaminen koetaan hankalaksi.

Alatalo kertoo Lännen Medialle, ettei hänellä ole tällaisia tuntemuksia.

– Minulla ei ole ollut hillotolppaa, mutta en koe, että olisin ollut niin sanotusti kusitolppanakaan.

Hillotolpalla Alatalo viittaa korkeisiin asemiin.

– Olen ollut jonkin aikaa liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajana. Muuta hillotolppaa ei ole ollut. En ole kokenut edustajauraani raskaaksi. Olen nauttinut tästä. On ollut hienoa saada edustaa omaa maakuntaa isolla kirkolla, hän pohtii.

Politiikassa on aina riitelyjä

Alatalo sanoo, että totta tai politiikassa on riitelyjä, on ollut aina.

– Kieltämättä politiikasta on tullut viime aikoina ärhäkämpää ja lyhytjännitteisempää kuin ennen. Sosiaaliset verkot ja media vaativat tuota ärhäkkyyttä. Eniten minua on häirinnyt viime aikoina se, että poliitikot puhuvat toistensa ohi. Ei jakseta kuunnella toista.

Alatalo uskoo, että keskustaan virtaa uusia voimia, kun moni vanhempi edustaja jättääkin politiikan.

– Toivomukseni on, että nuoret päästessään eduskuntaan ajattelisivat omilla aivoillaan. Liian usein käy niin, että untuvikko ammutaan riviin, eli hänen pitää olla ruodussa.

– Itse olen välillä välttänyt tätä. Otetaan esimerkiksi vaikkapa taksiuudistus. Arvostelin sitä aika paljon.

Mutta on yksi valiokunta, jossa ei riidellä. Se on tulevaisuusvaliokunta.

– Siellä katsotaan, minkälainen Suomi on 5–10 vuoden päästä. Siellä ei vängätä päivän politiikasta.

Alatalo kuvaileekin itseään matkasaarnaajaksi, joka on käynyt puhumassa tulevaisuusvaliokunnasta monissa eri maissa. Vastaanotto on ollut riemuisaa.

Alatalo ei jää lepäämään laakereille

Alatalo on 67-vuotias. Laakereille hän ei jää lepäämään. Esiintyvänä taiteilijana keikkoja riittää.

– Lisäksi aion matkustaa. Minulla on vielä 14 osavaltiota käymättä Yhdysvalloissa. Voi olla, että minulta tulee myös kirjallisia tuotoksia.

Alatalo on tullut tunnetuksi sujuvamman liikenteen puolestapuhujana. Hän on ollut liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen vuodesta 2003.

Erityisesti on paiskittu töitä Pirkanmaan tiehankkeiden puolesta ja pääradan parantamiseksi.

Hän on ollut Ylen hallintoneuvostossa niin ikään vuodesta 2003.

Kun Alatalo jättää valtakunnan politiikan, se avaa ovia uusille kasvoille. Alatalon seuraajaksi povataan Jouni Ovaskaa, joka vaikuttaa nykyisin Tampereen valtuustossa. Kesäkuuhun asti hän oli keskustan puoluesihteeri, mutta luopui pestistä omasta tahdostaan viime keväänä.

Ovaska sai osakseen sapiskaa siitä, ettei hän kiertänyt kenttää tarpeeksi ahkerasti. Myös laahaavat gallup-luvut pantiin pitkälti puoluesihteerin syyksi.

Uudeksi puoluesihteeriksi valittiin kesäkuun puoluekokouksessa Riikka Pirkkalainen.

Menot