Uutiset

Mikko Pöntinen pysyi hyvin pinnan alla

Suomen mestaruuksia jo seitsemänä vuonna. Kouvolalainen Mikko Pöntinen, 25, nappasi odotetusti kaksi mestaruutta viikonvaihteessa Hämeenlinnassa järjestetyissä vapaasukelluksen SM-kisoissa. Pöntinen voitti lauantaina pituussukelluksen ilman räpylöitä ja sunnuntaina todella vakuuttavalla esityksellä pituussukelluksen räpylällä.

Ilman räpylöitä Pöntinen veteli pannan alla 153 metriä. Tulos ei ollut mestarille kaksinen, sillä mies on parhaalla vedollaan yltänyt 184 metriin, joka on Suomen ennätys.

Suurella monoräpylällä Pöntinen luikerteli sunnuntaina tasan 10 uimahallin 25 metrin altaanväliä (250 metriä). Suomen ennätyksestään hän jäin vain 11 metriä.

Pöntisen voittotulos on kansainvälisestikin hyvä, sillä lajin ME-tulos on 281 metriä.

– Lauantain vaisun vedon jälkeen ei ollut minkäänlaisia paineita, ja ehkä sen takia nyt kulkikin todella hyvin. Kisojen avauspäivänä piti kai hieman säästellä myös parin tunnin palautuksella kilpailtuun staattiseen hengenpidätykseen, jossa olin neljäs ajallani 5.53, Pöntinen jutteli.

Suomen mestari haukkoi henkeään rankan sukelluksensa jälkeen. Taisi mies nähdä hieman tähtiäkin, joka on tosin tuttua fysiikan ja tähtitieteen opiskelijalle.

– Aika tiukoille pystyin kyllä tänään vetämään. Annoin mennä, kun tuntui hyvältä, Pöntinen kuvaili.

Pöntisen jälkeen toiseksi lauantaina ylsi espoolainen Mikko Niemeläinen tuloksella 143 metriä. SM-pronssia sai niin ikään espoolainen Jaakko Keskitalo, 134 metriä.

Räpyläkisassa SM-hopealle ylsi Mikko Niemeläinen tasan 200 metrin sukelluksellaan. Himmeimmän mitalin sai Mikko Anttonen 195 metrin tuloksellaan.

Mikko Pöntinen valmistautui SM-kisoihin huolellisesti. Hän myös malttaa keksittyä suorituksiinsa hyvin.

– Se on todella tärkeä osa tätä lajia. SM-kisoihin valmistautumisen aloitin noin kuukausi sitten, jolloin alkoivat pidemmät sukellusvedot. Peruskuntoakin ennätin vielä harjoitella Hämeenlinnassa tammikuussa käydyn kisan jälkeen, Pöntinen muisteli.

Paula Hietasesta myös tuplamestari

Hämeenlinnan Sukeltajien Paula Hietanen oli myös mainiossa vireessä kotialtaassaan. Pöntisen tavoin hän voitti SM-kisojen molemmat sukelluslajit.

Ilman räpylää Hietanen ylsi hyvään 119 metrin tulokseen (entinen oma ennätys 105 metriä). 24 kilpailijan SM-kisassa se oli miehetkin mukaan lukien viidenneksi kovin noteeraus.

Räpylällä Hietanen sinnitteli 124 metriä ja jäi harjoitusennätyksestään vain metrin. Ja senkin vain pienen mokan takia.

– Sama juttu kuin viime kisoissa – en tajunnut läiskäistä kättäni altaan päätyyn, Paula nauroi.

Vasta reilun vuoden vapaasukellusta harrastanut Hietanen aikoo jatkossa panostaa räpyläsukellukseen.

– Se laji minulla kaipaa eniten harjoittelua, Hietanen myönsi.

Lauantain vetoonsa Hietanen oli sen sijaan tyytyväinen.

– Se oli ihan oikeasti jo aika hyvä tulos, hän arvoi.

Turvallisesti pinnan alla

Vapaasukellus näyttää hurjalta lajilta. Ennätyksetkin ovat aivan järjettömiä. SM-kisojen staattisen hengenpidätyksen mestari Timo Kinnunen retkotti matalassa vedessä hengittämättä seitsemän minuuttia ja 11 sekuntia. Maailmanennätys on kuulemma 11.35!

Vapaasukeltajat eivät ole kuitenkaan mikään villi joukko. Lajissa on todella tarkat turvallisuusmääräykset.

– Teemme myös yhteistyötä Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kanssa. Olemme kouluttaneet noin sata vapaasukeltajaa, joilla on erinomaiset vesipelastustaidot. Osa Suomen huipputason vapaasukeltajista toimii myös uinninvalvojina, kertoo Suomen Sukeltajaliiton vapaasukelluskouluttaja Timo Pöntinen. (HäSa)

Asiasanat