fbpx
Uutiset

Mikrofonimuutos teki presidenttiehdokkaiden toisesta väittelystä seesteisemmän – Trump yritti maalata Bidenista korruptoituneen kuvan

Biden syytti Trumpia veljeilystä Pohjois-Korean kanssa ja koronakriisin huonosta hoitamisesta.
Ehdokkaiden mikrofonit oli tällä kertaa mykistetty vastaehdokkaan vastatessa kahden minuutin ajan moderaattorin kysymyksiin, mikä esti Trumpia keskeyttämästä Bidenia jatkuvasti.
Ehdokkaiden mikrofonit oli tällä kertaa mykistetty vastaehdokkaan vastatessa kahden minuutin ajan moderaattorin kysymyksiin, mikä esti Trumpia keskeyttämästä Bidenia jatkuvasti. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja demokraattihaastaja Joe Bidenin toinen ja viimeinen presidentinvaalien tv-väittely oli paljon ensimmäistä rauhallisempi ja selkeämpi.

Ehdokkaiden mikrofonit oli tällä kertaa mykistetty vastaehdokkaan vastatessa kahden minuutin ajan moderaattorin kysymyksiin, mikä esti Trumpia keskeyttämästä Bidenia jatkuvasti. Myös avoimen väittelyn aikana molempien mikrofonien ollessa auki Trump oli paljon hillitympi kuin edellisessä väittelyssä.

Trump vaikutti kuunnelleen tällä kertaa neuvonantajiaan, jotka olivat toivoneet presidentiltä rauhallisempaa esiintymistä.

Sisällöltään väittely ei eronnut suuresti edellisestä: Trump vältteli suoraa vastaamista moderaattorin kysymyksiin ja toisti tuttuja argumenttejaan, Biden kritisoi Trumpia koronapandemiasta ja rotuasioista.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Trump vaikutti kuunnelleen tällä kertaa neuvonantajiaan, jotka olivat toivoneet presidentiltä rauhallisempaa esiintymistä.
Trump vaikutti kuunnelleen tällä kertaa neuvonantajiaan, jotka olivat toivoneet presidentiltä rauhallisempaa esiintymistä. Kuva: EPA

Biden: En ole ottanut penniäkään ulkomailta

Yksi väittelyn kiihkeimmistä väännöistä nähtiin ulkopolitiikan tiimoilta, kun Trump syytti Bidenia korruptiosta. Trump syytti entistä varapresidenttiä siitä, että Barack Obaman hallinto antoi Venäjän viedä Krimin niemimaan Ukrainalta. Presidentti myös sanoi Bidenin saaneen rahaa venäläisiltä.

–  En ole ikinä ottanut penniäkään miltään ulkomaiselta toimijalta, Biden sanoi.

Trump vei keskustelun sitten Bidenin pojan Hunter Bidenin bisneksiin Ukrainassa. Biden vakuutti, että hänen poikansa bisneksiin liittyen ei ole tapahtunut mitään epäeettistä.

Trump kehui toimiaan Pohjois-Koreassa ja sanoi, että Yhdysvallat oli sodan partaalla Pohjois-Korean kanssa hänen aloittaessaan presidenttinä. Hän sanoi, että nyt Yhdysvalloilla on hyvät suhteet Pohjois-Koreaan.

Biden vastasi huomauttamalla, että myös Euroopan mailla oli hyvät suhteet Adolf Hitlerin Saksaan ennen kuin Saksa aloitti sodan. Hän syytti Trumpia “roistojen” kanssa veljeilystä.

Biden puhui vaalivaikuttamisesta ja lupasi tekevänsä ulkovalloille selväksi, että Yhdysvaltain vaaleihin vaikuttaminen käy kalliiksi. Hän sanoi aikovansa presidenttinä varmistaa, että myös Kiina pelaa jatkossa sääntöjen mukaan.

Trump sanoi rokotteen olevan tulossa pian

Väittely alkoi keskustelulla koronaviruksesta. Trump lupasi koronarokotteen olevan viikkojen päässä, ja sanoi armeijan olevan valmiudessa rokotteen nopeaan jakeluun. Presidentti puhui myös omasta koronakokemuksestaan ja kehui saamiaan lääkkeitä.

–  He sanovat, että olen nyt immuuni. Kestääkö se kuukausia vai koko elämän, sitä kukaan ei tiedä vielä.

Biden syytti Trumpia jälleen koronapandemian huonosta hoitamisesta ja huomautti, että yli 200  000 yhdysvaltalaista on kuollut viruksen takia.

–  Kenenkään joka on vastuussa niin monesta kuolemasta, ei pitäisi jatkaa presidenttinä, Biden sanoi avauspuheenvuorossaan.

Trump ja Biden väänsivät myös rajojen sulkemisesta kiinalaisille pandemian alkuvaiheessa. Trump on toistuvasti kehunut sitä, että sulki rajat Kiinaan, ja pitänyt esillä sitä että Biden kritisoi aikanaan hänen päätöstään.

Trump totesi, että pandemia ei ollut hänen vikansa, eikä Bidenin vika, vaan Kiinan syytä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Trump parjasi Bidenia siitä, että tämä on viettänyt suurimman osan pandemia-ajasta kotonaan.
Trump parjasi Bidenia siitä, että tämä on viettänyt suurimman osan pandemia-ajasta kotonaan. Kuva: EPA

“Kaikki eivät voi lukittautua kellariin”

Trump parjasi Bidenia siitä, että tämä on viettänyt suurimman osan pandemia-ajasta kotonaan.

–  Kaikki eivät voi lukita itseänsä kellariinsa niin kuin sinä Joe. Hän on haalinut paljon rahaa jostain. Minäkään en voi presidenttinä tehdä niin, mielelläni sulkeutuisin kauniiseen huoneeseen Valkoisessa talossa siksi ajaksi että tämä on ohi, Trump sanoi.

Moderaattori kysyi Trumpilta hänen äskettäisestä kritiikistään maan johtavaa tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia kohtaan. Trump sanoi tulevansa hyvin toimeen Faucin kanssa, mutta huomautti että tämäkin oli tehnyt virheitä matkan varrella.

–  Anthony sanoi että älkää pitäkö maskeja. Hän sanoi, että tämä katoaisi. Hän saa tehdä virheitä, Trump sanoi.

–  Kukaan ei tiennyt kuinka paha tästä tulisi.

Trump: “Olen vähiten rasistinen henkilö tässä huoneessa”

Rotuasioista puhuessa Biden sanoi, että Yhdysvalloissa on institutionaalista rasismia, johon on puututtava.

Trump toisti tutun väitteensä siitä, on tehnyt enemmän mustien hyväksi kuin yksikään presidentti Abraham Lincolnin jälkeen. Hän syytti Bidenia tämän ajamasta vuoden 1994 rikoslaista, joka lisäsi mustien vankilatuomioita.

Biden myönsi, että rikoslakien suhteen on tehty virheitä, mutta kiinnitti huomioon Trumpin retoriikkaan, joka on tulkittu ulkomaalaisvastaiseksi ja valkoisen ylivallan kannattajia kosiskelevaksi.

–  Olen vähiten rasistinen henkilö tässä huoneessa, Trump vastasi.

Trump totesi, että Biden oli varapresidenttinä vain muutama vuosi sitten, ja sanoi että pyrki presidentiksi koska Obama ja Biden eivät tehneet hyvää työtä.

–  Sanot että aiot tehdä sitä ja tätä. Miksi et tehnyt sitä kun olit kahdeksan vuotta varapresidenttinä, Trump syytti.

–  Koska meillä oli republikaaninen kongressi. Siinä on vastaus, Biden vastasi.

Trump syytti Obamaa ja Bidenia myös huonosta maahanmuuttopolitiikasta ja sanoi että häkit, joissa siirtolaislapsia on pidetty, olivat Obaman luomus. Presidentin mukaan Yhdysvaltain rajat ovat nyt paljon vahvemmat kuin ennen.

Gallupjohtaja Biden korosti läpi väittelyn sitä, että äänestäjien on valittava vaaleissa kumman ehdokkaan luonteeseen he luottavat. Hän sanoi itse edustavansa kunniallisuutta ja rehellisyyttä.

Trump leimasi Bidenin vasemmistolaiseksi

Trump pyrki tuttuun tapaan maalaamaan Bidenin radikaalin vasemmistolaiseksi. Presidentti syytti Bidenin olevan liberaalimpi kuin vasemmistolainen senaattori Bernie Sanders, jonka Biden kukisti demokraattien esivaaleissa.

Demokraattien maltilliseen siipeen kuuluva Biden sanoi, että Trumpin pitäisi tajuta, kuka hänen vaalivastustajansa on.

–  Hän kisaa Joe Bidenia vastaan. Minä kukistin kaikki nuo muut ehdokkaat, koska olin eri mieltä heidän kanssaan, Biden sanoi.

Trumpin mielestä Bidenin ilmastopolitiikka johtaisi taloudelliseen turmioon. Trump kysyi aikoisiko Biden lopettaa öljyalan, Biden sanoi aikovansa edistää siirtymistä öljystä puhtaaseen energiaan. Trump kehotti sitten Texasin ja muutamien muiden osavaltioiden asukkaita panemaan tämän sanat merkille.

Biden vakuutti puhtaan energian luovan miljoonia uusia työpaikkoja, ja lupasi viedä Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

Menot