Uutiset

Miksei veropäätöstä saa sähköisesti?

Veroilmoituksen voi nykyisin tehdä netissä, mutta varsinaiset verotuspäätökset lähetetään edelleen ainoastaan paperikirjeenä kotiin. Miksi näin, verohallinnon viestintäpäällikkö Pirjo Korvola?

 

– Valitettavasti sähköinen palvelumme ei ole vielä niin pitkälle kehittynyt. Sehän on auki vain silloin, kun paperilla tullutta veroilmoitusta voi korjata. 

Onko kyse turvallisuudesta vai mistä?

– Tottakai turvallisuus on tärkeää, mutta enemmän kyse on sisäisen tietojärjestelmämme kehityksestä. Järjestelmämme eivät oikein taivu siihen, että sieltä saataisiin aina ajantasaisin tieto näkyville.

Onko verottajalle tullut paljon palautetta asiaan liittyen?

– Tämä on todella monen asiakkaan toive, että näkisi sen verotuspäätöksen siellä, mutta sitä ei ole vielä pystytty toteuttamaan.

Mutta se on siis kuitenkin suunnitelmissa?

– Kyllä se tavoitteena on ilman muuta, koska sille on tarvetta.

Milloin sähköinen palvelu voisi toteutua?

– En uskalla sanoa, sillä työn valmistumiselle ei ole olemassa tarkkaa aikataulua. Varmaan vielä muutama vuosi menee.

Jos asiakas ei halua vastaanottaa päätöstä lainkaan paperilla, vaan esimerkiksi pdf-tiedostona sähköpostiinsa, onko sellainen mahdollista?

– Tällainenkin tavoite on. Ilman muuta se olisi hyvää palvelua asiakkaille ja säästäisi vielä luontoakin.

– Tähän liittyy kuitenkin turvallisuuskysymyksiä. Ihan vapaasti sähköpostin kautta emme voi niitä laitella, koska kyse on asiakkaiden tiedoista. Pitää löytää turvallinen ratkaisu.

Perjantaina on viimeinen päivä ilmoittaa verottajalle veronpalautuksia varten tilinumero, jos se on puuttunut esitäytetystä veroilmoituksesta. Minne pitää ottaa yhteyttä?

– Kannattaa suunnata vero.fi-sivun sähköiseen palveluun, jonka avulla puuttuvan tilinumeron voi ilmoittaa. Näin veronpalautuksen saa 3. joulukuuta normaalisti tilille.

Entä jos tulossa on mätkyjä, mutta paperilasku on hävinnyt?

– Siinä tapauksessa kannattaa soittaa palvelunumeroon 020 697 026, josta saa tiedon maksettavasta määrästä. (LM-HäSa)

 

Asiasanat

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic