Uutiset

Miksi?

Miksi suomalaiset ihmiset, viranomaisina ja päättäjinä toimineet eivät tapaninpäivänä ymmärtäneet mistä on kyse.

Avasin teksti-tv:n tapaninpäivän aamuna noin klo 9:30 ja järkytyin? oli ilmiselvää, kun näki mistä seudusta ja millaisesta onnettomuudesta on kyse, että 100 000 vainajaa ei riitä?

Ihmettelin päivän mittaan, kun virallisen Suomen kannanottoa tai toimenpiteitä ei kuulu.

Yhdysvaltain kriisin laajuuden ja vakavuuden 9.11.2001 ymmärsi myös virallinen maailma. Kaikkihan oli seurattavissa tv:stä reaaliaikaisesti.

Eikö kukaan vaivautunut oikeasti kysymään, mistä Aasiassa on kyse? Tällainen vaikutelma syntyi, kun näki ensimmäisten tuskaisten ja läheisiään menettäneiden suomalaisten haastatteluja televisiosta. Vasta tämän jälkeen virallinen Suomikin alkoi varautua uhrien määrän mahdolliseen kasvuun. Amatöörien puuhastelua nykyaikana.

Soittiko kukaan hallituksesta Khao Lakiin, Phuketiin tai kriisialueelle (esim. suurlähettiläille) minne tahansa heti, kun onnettomuudesta tiedotettiin?

Miksi järistys, joka rekisteröitiin sekä Suomessa että kansainvälisissä järjestelmissä, ei johtanut kansainväliseen varoitukseen, jolla paikalliset viranomaiset ja matkanjärjestäjät olisi saatu aloittamaan varotoimenpiteet, joilla kuolonuhrien määrä olisi kehittyneimmillä alueilla (mm. Thaimaa) olisi saatu pudotettua murto-osaan siitä, mikä nyt on toteutunut.

Järistys rekisteröitiin Suomessa, turistit havaitsivat sen Thaimaassa, miksi ketään ei varoitettu?

Eikö Yhdysvallat, jonka kerrottiin havainneen järistys, raportoinut järistyksestä?

Amatöörien puuhastelua nykyaikana.

UM:n puhelin ruuhkautui. ”Ei kukaan voi varautua tämäntapaiseen kriisiin ja sen vaatimaan tietoliikenneyhteyksien kapasiteettivaatimuksiin”, kommentti, jonka kuulimme.

Oli arvattavissa heti, ettei mene kuin viisi minuuttia, ja ao. palvelin ruuhkautuu pystymättä palvelemaan satojatuhansia tarvitsijoitaan. Amatöörien puuhastelua nykyaikana.

Ruotsalaiset päättivät lähettää paikalle ulkoministerin ihmettelemään sitä, mikä Ruotsissakin jo virallisesti sekä julkisesti tajuttiin, tosin jälkijunassa. Mitä apua hänestä siellä oikeasti oli?

Amatöörien puuhastelua nykyajassa sekin.

Amatöörejä? Sitä me kaikki olemme, kun luonto hyökkää aika ajoin julmalla tavallaan. Luonnon kanssa olemme eläneet aikojen alusta asti emmekä varmasti ole kokeneet tai koe olevamme sen edessä voittamattomia.

Sen sijaan tietotekniikka ja tietoliikenne on alue, johon luulemme voivamme luottaa kuin vuoreen: ”Ei Khao Lakissa ole hätää, koska sieltä ei kuulu mitään.”

Likapyykkiä puidaan, ja tulee puida, pitkään. Tavoitteena täytyy olla järjestelmä, jolla kansainvälisissä kriiseissä, olkoot ne sitten luonnon tai pahimmassa tapauksessa ihmisen aiheuttamia, tieto saadaan välittömästi alueille, joita ne koskettavat.

Lisäksi paikalliset tiedonvälitysjärjestelmät tulee saattaa nykyajan vaatimusten tasalle.

Petu

järkyttynyt, hämmästynyt ja surullinen

Hauho

Päivän lehti

6.8.2020